WhatsApp ponúkne miznúce videá a fotky. Inšpiroval sa Instagramom

Odosielateľ bude môcť posielať fotky a videá, ktoré sa po prezretí automaticky zmažú. To so sebou prináša aj mnohé riziká. WhatsApp sa môže stať útočiskom sexuálnych predátorov.

06.08.2021 06:00
WhatsApp, Facebook, komunikácia Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ak ste v minulosti používali službu Snapchat alebo Instagram, miznúce správy pre vás nie sú žiadnou novinkou. Najnovšie ich ponúka aj WhatsApp, ktorý užívateľom umožní nastaviť automatické zmazanie fotografie alebo videa po ich prezretí. Adresát tak bude môcť urobiť len raz, následne sa snímka automaticky zmaže. WhatsApp tvrdí, že táto funkcia ponúka užívateľom viac kontroly nad súkromím. Na druhej strane, má aj množstvo úskalí. Takýto typ správ môže byť využívaný sexuálnymi predátormi, ktorí po sebe poľahky dokážu zahladiť stopy.

Len raz a bez ukladania

Ako upozornil server BBC, problematické je aj šifrovanie správ na oboch koncoch, teda aj u odosielateľa aj u adresáta. Tretie strany k správam podľa materskej spoločnosti Facebook prístup nemajú. Ak by aj polícia zaistila smartfón a získala prístup ku komunikácii v službe, kvôli novej funkcii by jej mohli chýbať dôkazné materiály. WhatsApp sa tak môže stať nástrojom predátorov, ktorí budú svojim obetiam vrátane detí a maloletých zasielať explicitné videá a fotky, ktoré sa následne automaticky vymažú.

Adresát má na otvorenie fotky a videa dva týždne. Ak tak neurobí, správa sa automaticky zmaže. Súbory tiež nebude možné preposielať, ukladať či zdieľať. Zatiaľ nie je jasné, či bude fotky možné zachytiť cez snímku obrazovky, prípadne či o tom bude odosielateľ upovedomený, tak ako v prípade služby Snapchat.

Funkciu už testuje aj TikTok

Od WhatsAppu, Snapchatu a Instagramu sa inšpirovala aj služba TikTok, ktorá v súčasnosti testuje automatické vymazávanie videopríbehov. Príbehy budú dostupné pre užívateľov len počas 24 hodín a následne sa automaticky zmažú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #Instagram #Whatsapp #TikTok