Windows 11 sa blíži. Aktualizovať systém budete môcť už o mesiac

Aktualizácia operačného systému na najnovšiu verziu bude pre mnohých úplne zadarmo. Potrebný je len kompatibilný hardvér a Windows 10.

07.09.2021 06:00
windows 11, operačný systém Foto:
Uniknutý náhľad operačného systému Windows 11.
debata (6)

Už o mesiac Microsoft pre používateľov operačného systému Windows sprístupní najnovšiu verziu Windows 11. Ten tak po viac ako šiestich rokoch nahradí obľúbenú “desiatku.” Aktualizácia bude sprístupnená 5 októbra a zadarmo budú môcť na novú verziu prejsť používatelia Windowsu 10. Microsoft však dopĺňa, že prechod na novšiu verziu bude časovo obmedzený. Zatiaľ ale nevedno na ako dlho. “Windows 11 bude dostupné prostredníctvom bezplatnej aktualizácie pre podporované zariadenia s Windows 10. Užívatelia majú možnosť overiť si, či ich počítač spĺňa požiadavky na aktualizáciu prostredníctvom aplikácie PC Health Check,” uvádza firma na svojej stránke.

V skratke, aby ste mohli operačný systém aktualizovať, váš počítač musí spĺňať minimálne nasledujúce parametre:

  • 64-bitový procesor s výkonom 1 GHz s dvomi alebo viacerými jadrami
  • 4 GB operačnej pamäte
  • 64 GB úložisko
  • podpora TPM modulu 2.0
  • grafická karta s podporou DirectX 12
  • minimálne 9-palcový displej s HD rozlíšením

Používatelia konkurenčnej platformy Mac možno nebudú môcť cez aplikáciu Bootcamp nainštalovať novšiu verziu Windowsu. Ak sa na tom nič nezmení, podmienku s TPM 2.0 modulom počítače Mac nespĺňajú, keďže žiaden z nich nikdy nebol TPM čipom vybavený. Microsoft zatiaľ neinformoval o tom, či má s Applom dodatočnú dohodu, ktorá by užívateľom umožnila používať Windows 11. Funkčnou alternatívou by malo byť použitie softvéru Parallels Desktop 17, ktorý potrebu TPM čipu obchádza.

Pre tých, ktorí z nejakého dôvodu nemôžu na verziu Windows 11 prejsť ponúka Microsoft aspoň malú útechu. Windows 10 bude podporovať minimálne do októbra 2025, takže užívatelia nebudú ochudobnení o bezpečnostné aktualizácie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #operačný systém #Windows 10 #Windows 11