Súd klepol Applu po prstoch. Vývojárom už firma nemôže diktovať prísne podmienky

Rozhodnutím súdu v Kalifornii možno vznikol nový precedens. V spore medzi Apple a firmou Epic Games dal súd postavil na stranu žalobcu. Apple podľa súdu nemôže určovať vývojárom hier spôsob, akým si môžu nechať za svoj softvér a doplnky v ňom zaplatiť.

11.09.2021 15:00
kladivko, knihy, váha, spravodlivosť, súd Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ak vyvíjate softvér a rozhodnete sa ho aj predávať v ekosystéme Apple, môžete veľmi rýchlo naraziť na problém. Apple si totiž účtuje extrémne vysoké poplatky za predaj platených doplnkov priamo v aplikáciách. Vývojári sa s ním musia deliť o 15 až 30 percent z výslednej sumy, ktorú zaplatí zákazník. Firma vývojárom doposiaľ neumožňovala obísť vlastnú platobnú bránu a sprístupniť tak aj platby cez externé platobné brány.

Niektorí vývojári si poradili po svojom. Zákazníkom umožnili predplatiť si službu cez vlastnú stránku (častokrát aj lacnejšie) a následne sa už len v aplikácii prihlásiť pod svojim vlastným účtom s aktívnym predplatným. Vývojári však nemohli so zákazníkmi komunikovať priamo a o tejto možnosti ich aj aktívne informovať. Takýto systém sa nepáčil hernému štúdiu Epic Games, ktoré zobralo celú vec do vlastných rúk a obrátilo sa na súd v kalifornskom Oaklande.

Ostro sledovaný súdny spor nakoniec má aj rozuzlenie. Sudkyňa Yvonne Gonzalez-Rogers dala za pravdu žalobcovi a Applu nariadila, aby vývojárom umožnil presmerovať zákazníkov na vlastné platobné mechanizmy. Kvôli tomuto kroku môže prísť Apple o miliardy dolárov ročne. Sudkyňa však odmietla Apple označiť za monopol. “Apple sa teší vysokému, viac ako 55-percentnému, trhovému podielu a vysokým maržiam. Tieto faktory samotné ale nenasvedčujú zneužívaniu monopolného postavenia. Úspech nie je nič nelegálne,” dodala sudkyňa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #predplatné #Epic Games