Falošné správy dokážu rozkolísať kryptomeny. Najnovšie to ukázal Litecoin

Falošná správa o akceptovaní kryptomeny Litecoin reťazcom Walmart spôsobila nárast jej hodnoty o 35 percent. Následne po vyvrátení falošnej správy sa hodnota Litecoinu opäť prepadla.

14.09.2021 06:00
bitcoin, mena, kryptomena Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Hodnota kryptomien sa môže zmeniť nie z mesiaca na mesiac, ale aj z hodiny na hodiny. Stačí jedna senzačná správa a hodnota vybranej kryptomeny môže vyletieť do nebeských výšin. Za príkladmi nie je potrebné pátrať v dávnej minulosti. Len pred niekoľkými mesiacmi šéf Tesly, Elon Musk, oznámil, že firma bude prijímať platby aj cez kryptomenu Bitcoin. Odozva bola veľmi rýchla a hodnota Bitcoinu vzápätí atakovala nové rekordy. Napokon sa ukázalo, že podobné vyhlásenie bolo len špekulatívne a Elon Musk neskôr svoje rozhodnutie zmenil s argumentom, že prevádzka a ťažba kryptomien je neekologická, s čím sa jeho firma nemôže stotožniť. Mnohí ho preto obviňovali s cieleného manipulovania s hodnotou kryptomeny.

Podobná situácia sa zopakovala v týchto dňoch, keď spravodajský server GlobeNewswire publikoval ďalšiu nečakanú správu o reťazci Walmart, ktorý údajne plánuje akceptovať aj platby cez kryptomenu Litecoin. Walmart túto správu neskôr poprel, no medzitým hodnota kryptomeny stihla narásť o rekordných 35 percent. Keď Walmart správu označil za falošnú, hodnota Litecoinu sa opäť prepadla blízko svojej pôvodnej ceny. Zatiaľ nie je jasné, kto falošnú správu začal šíriť ako prvý.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Walmart #kryptomena #Litecoin