Nový iPhone 13 je na svete! Bez podpory satelitných hovorov, no s pamäťou až 1 000 GB

Nové iPhony budú v USA dostupné už od 24. septembra, verzie Pro prichádzajú s užívateľskou pamäťou až 1 000 GB. Výrazne vylepšené sú možnosti fotoaparátov.

14.09.2021 20:52
foto1 Foto:
Očakávaný iPhone 13 Apple predstavil v utorok 14. septembra.
debata (1)

Každoročné predstavenie nových iPhonov púta celosvetovú pozornosť a nie je tomu tak ani v tomto roku. A niet sa čo diviť, smartfóny od Apple dlhodobo patria k najpredávanejším a, mimo exkluzívnych edícií, aj k najdrahším a technologicky najvyspelejším smartfónom na svete. Len pre zaujímavosť: podľa údajov spoločnosti je dnes na celom svete aktívna vyše 1 miliarda iPhonov.

Ten vôbec prvý bol predstavený v lete 2007, aktuálne prichádza na trh iPhone s poradovým číslom 13. Spočiatku sa s ním spájalo veľké očakávanie. Mal priniesť podporu satelitných hovorov, chýbajúce TouchID, vyššiu zobrazovaciu frekvenciu, displej „always-on“ a užívateľskú pamäť až 1000 GB.

iPhone 13 Pro - dostupné farebné prevedenia. Foto: YouTube-screenshot
foto2 iPhone 13 Pro - dostupné farebné prevedenia.

Ako sa blížil čas premiéry, tak z jeho „revolučných funkcií“ postupne ubúdalo a napokon sa pri prezentácii potvrdili len dve. Koná sa zobrazovacia frekvencia 120 Hz a vyššie modely skutočne ponúknu užívateľskú pamäť až 1000 GB. Satelitné správy, respektíve hovory sa však nekonajú, rovnako ani TouchID a chýba aj displej always-on. Neznamená to však, že by nové iPhony nemali čo ponúknuť.

apple watch 7, hodinky Apple Watch Čítajte aj Nové hodinky Apple Watch 7 priveľa dôvodov ku kúpe neponúkajú

Pokiaľ ide o veľkosť, model s poradovým číslom 13, rovnako ako aj jeho predchodca, bol predstavený v štyroch rozličných prevedeniach. Nová séria sa opäť bude deliť na dva klasické a dva modely Pro s lepšou výbavou. Najmenším bude model iPhone 13 mini, ktorý ponúkne 5,4“ OLED displej a duálny fotoaparát na zadnej strane.

Identickú zostavu fotoaparátov ponúkne aj väčší iPhone 13 s 6,1“ OLED obrazovkou. Rovnako veľký displej ponúkne aj lepšie vybavený iPhone 13 Pro, nad ktorým je veľkostne a aj hardvérovo postavený iPhone 13 Pro Max s uhlopriečkou OLED obrazovky až 6,7“.

iPhone 13 - základné technické parametre. Foto: YouTube-screenshot
i Phone 13 iPhone 13 - základné technické parametre.

Nový iPhone 13 sa môže pochváliť odolnosťou IP68, aktuálne teda patrí k najodolnejším smartfónom na trhu. A prichádza aj novinka, na ktorú všetci čakali – predný výrez na fotoaparát sa zmenšil o 20 percent. Displeja sa týka aj ďalšie zásadné vylepšenie – Nové iPhony dokážu vďaka technológii Pro Motion plynule meniť obnovovaciu frekvenciu v rozpätí od 10 až do 120 Hz (!).

kladivko, knihy, váha, spravodlivosť, súd Čítajte aj Súd klepol Applu po prstoch. Vývojárom už firma nemôže diktovať prísne podmienky

Vďaka tomu smartfón šetrí batériu – vysoké obnovovacie frekvencie využíva iba pri dynamických scénach, alebo napríklad rýchlom rolovaní po displeji. Vďaka tomu, novému úspornému procesoru a ďalším optimalizáciám sa predĺžila výdrž na batériu o 1,5 respektíve 2,5 hodiny – v závislosti od verzie.

iPhone 13 -  predstavenie nového smartfónu.
iPhone 13 pro - farby.
+10iPhone 13 - farby.

Srdcom smartfónu je nový procesor Apple A15 Bionic, vyrobený 5 Nm technológiou, ktorá má 15 miliárd tranzistorov. Obsahuje šesťjadrový procesor, rýchlejší neurálny engine a päťjadrovú grafiku, ktorá medzigeneračne poskytuje až o 50 percent vyšší výkon. Podľa Apple sa jedná o najrýchlejší grafický čip, aký je v súčasnosti v smartfónoch použitý.

V klasických verziách iPhonov sú dve kamery, model Pro ponúka tri. Všetky kamery majú po novom tzv. „nočný režim“, vďaka ktorému sú schopné urobiť kvalitnejšie zábery v zlých svetelných podmienkach.

Ray-Ban Stories, okuliare Čítajte aj Ray-Ban pre Facebook vyrobil okuliare, ktoré fotia, nahrávajú a možno s nimi aj volať

Apple si pri nových iPhonoch veľmi zakladá na tom, čo nazval „Cinematic Mode“, teda filmovom režime, pri ktorom je, aj vďaka umelej inteligencii a strojovému učeniu, schopný plynule preostrovať na dominantné objekty a zachytí napríklad aj to, ak sa postava v pozadí záberu otočí do kamery a doostrí aj na ňu.

Nový procesor A15 Bionic Foto: YouTube-screenshot
procesor Nový procesor A15 Bionic

Apple si nechal záležať na kamerách, najmä pri verzii Pro s tromi kamerami. V nej má nový iPhone 13 Pro trojnásobný optický zoom a podporuje fotenie makro fotiek zo vzdialenosti 2 cm. Hlavný snímač má aktuálne svetelnosť f/1.5.

iPhone 13 Pro v skratke. Foto: YouTube-screenshot
Pro iPhone 13 Pro v skratke.

Apple vytvoril aj tzv. fotografické štýly, ktoré umožňujú lepšie prispôsobiť niektoré parametre priamo počas fotenia, ako je úroveň kontrastu, intenzita farieb, atď. Zároveň sú iPhone 13 Pro a 13 Pro Max ako prvé schopné natáčať video vo formátoch ProRes a Dolby Vision.

iPhone 13 Pre a Pro Max budú ponúkané v štyroch farbách – modrej, striebornej, zlatej a šedej. Telo oboch telefónov je vyrobené z chirurgickej ocele, sklenené plochy potom chráni Ceramic Shield.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #smartfón #iPhone #iPhone 13