Microsoft ruší heslá. Umožní prihlásiť sa do účtu aj bez nich

Microsoft umožní užívateľom aktivovať si prihlasovanie sa do účtu aj bez hesla. Svoju identitu budú môcť overiť iným, bezpečnejším, spôsobom.

18.09.2021 06:00
heslo, password, hacker, prihlasovanie, údaje,... Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Určite to poznáte z vlastnej skúsenosti. Takmer každá online služba vyžaduje vytvorenie používateľského účtu a následné prihlásenie sa. Desiatky, niekedy až stovky, hesiel sa pre mnohých stali bežnou realitou a nočnou morou zároveň. Schválne, pamätáte si neomylne všetky vaše heslá k online účtom? Prípadne používate len jedno či dve univerzálne heslá pre všetky služby? Pomocnú ruku ponúkajú nástroje, ktoré heslá dokážu vygenerovať, uschovať a pri prihlásení sa aj automaticky vyplniť.

apple watch 7, hodinky Apple Watch Čítajte aj Nové hodinky Apple Watch 7 priveľa dôvodov ku kúpe neponúkajú

Microsoft sa rozhodol užívateľom uľahčiť život a umožní im prihlásiť sa do účtu aj bez hesla. Zákazníkom odkázal, že môžu svoje heslá zmazať a namiesto nich používať iné metódy overenia identity. Po tom, čo si v menu aktivujú “bezheslové” prihlasovanie, pri ďalšom prihlásení do účtu bude od nich Microsoft požadovať odovzdanie biometrie (odtlačky prstov) alebo inú formu overenia totožnosti, ako napríklad prostredníctvom autentifikačnej aplikácie na mobile. Pri prihlasovaní sa následne bude od užívateľa vyžadované, aby cez mobil prihlásenie potvrdil. Ak mobil napríklad stratí, Microsoft mu umožní prihlásiť sa aj cez ďalšie alternatívne metódy – cez službu rozpoznania tváre Windows Hello, fyzický bezpečnostný kľúč alebo kód doručený cez e-mail a SMS.

foto1 Čítajte aj Nový iPhone 13 je na svete! Bez podpory satelitných hovorov, no s pamäťou až 1 000 GB

Prihlasovanie bez hesla Microsoft ponúkne najprv firemným zákazníkom a postupne od 5. októbra aj ostatným používateľom. Ak máte svoj online účet v niektorej zo služieb Microsoftu, pred aktivovaním služby odporúčame najprv stiahnuť a nainštalovať si do mobilu aplikáciu Authenticator, ktorú je možné pri prihlasovaní sa využívať. Aplikácia spolupracuje aj s ďalšími online službami, ktoré podporujú dvojfaktorové overenie identity (napríklad Google).

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #heslo #overenie identity