Bitcoin spôsobil vzburu v Ekvádore. Ľudia proti novej mene protestujú

Salvádor, ako prvá krajina na svete, 7. septembra zaviedol Bitcoin ako oficiálne platidlo. Prezident varovania ekonómov ignoroval. Krajinou sa kvôli obavám o infláciu šíria masové protesty.

18.09.2021 15:00
bitcoin Foto:
Ilustračné foto.
debata (15)

Salvádor je od 7. septembra prvou krajinou na svete, ktorá schválila kryptomenu Bitcoin ako oficiálne platidlo. Prečo sa tento riskantný plán rozhodla vláda na čele s Nayibom Bukelem presadiť? Jedným z dôvodov bolo zjednodušiť prevody peňazí medzi Spojenými štátmi a Salvádorom pre ľudí, ktorí tam pracujú. Podľa nového zákona musia tiež miestni obchodníci okrem amerického dolára prijímať aj platby Bitcoinom a kryptomenou bude tiež možné platiť dane.

Obavy z veľkého nárastu inflácie

Zavedenie fluktuujúceho Bitcoinu ako oficiálneho platidla má však extrémne veľa rizík, na ktoré od začiatku upozorňovali zahraniční ekonómovia. Podľa nich môže kryptomena rozvrátiť ekonomiku a byť aj počiatkom novej hospodárskej krízy v krajine. Najnovšie protesty v Salvádore naznačujú, že tvrdenia ekonómov nemusia mať od pravdy ďaleko. Tisíce protestujúcich v týchto dňoch v krajine protestujú proti Bitcoinu ako oficiálnemu štátnemu platidlu. Obávajú sa nestability a nadmernej inflácie. V hlavnom meste San Salvador protestujú s transparentami ako “Rešpekt k ústave” alebo “Nie Bitcoinu”.

Podľa ratingovej agentúry S&P Global, zavedenie Bitcoinu v Salvádore so sebou prinieslo okamžité, negatívne dôsledky. Agentúra tvrdí, že prijatie kryptomeny môže krajinu vyradiť z programu podpory Medzinárodného menového fondu, ako aj poškodiť banky vytváraním výraznej menovej disparity pri získavaní pôžičiek.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #Salvádor #kryptomena #virtuálna mena