EÚ výrobcom prikáže, aby vyrábali už len mobily s USB-C konektorom

Európska komisia navrhuje zjednotenie nabíjacích konektorov pre mobilné telefóny a tablety. Nabíjať by sa mali cez jednotný USB-C konektor. Nová regulácia spôsobí najviac problémov spoločnosti Apple.

24.09.2021 08:00
nabíjačka, micro USB, nabíjanie, mobil,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Väčšina moderných smartfónov dnes už disponuje USB-C konektorom pre nabíjanie a prenos dát. Stále sa však nájdu výnimky, ktoré si idú vlastnou cestou – ako napríklad Apple. Firma dlhodobo vzdoruje akýmkoľvek snahám o zjednotenie nabíjacích konektorov, keď všetky smartfóny od verzie iPhone 5 umožňuje nabíjať len cez vlastný konektor Lightning (alebo bezdrôtovo, pozn. red.). Nové notebooky a tablety Apple však už disponujú USB-C nabíjacími konektormi.

Nová regulácia poškodzuje inovácie, tvrdí Apple

Podľa najnovšieho návrhu Európskej komisie, ktorý musí ešte schváliť Európsky parlament, by všetky nové smartfóny predávané v Únii mali byť vybavené jednotným nabíjacím konektorom USB-C. Komisia je totiž presvedčená, že takýmto spôsobom bude možné znížiť množstvo elektronického odpadu, keď každý smartfón bude možné nabíjať akoukoľvek nabíjačkou a USB-C káblom. Spotrebitelia budú môcť využiť svoje doterajšie nabíjačky a nebudú si musieť kupovať nové. Rovnako tak aj výrobcovia nebudú musieť nutne k svojim mobilom pribaľovať aj nabíjačky či napájacie káble. Applu sa takáto regulácia nepáči a tvrdí, že poškodí budúce inovácie. Zároveň tvrdí, že do roku 2030 budú mať všetky jeho zariadenia neutrálnu uhlíkovú stopu.

Nové regulácie sa budú vzťahovať nielen na smartfóny a tablety, ale aj na fotoaparáty, veľké slúchadlá, prenosné reproduktory a kompaktné herné konzoly. Hodinky alebo slúchadlá do uší sa regulácii vyhnú. Komisia takisto navrhuje štandardizovanie zrýchleného nabíjania, čo by v praxi znamenalo, že zariadenia s podporou zrýchleného nabíjania sa budú nabíjať rovnakou rýchlosťou.

Zjednotenie konektorov potrvá ešte niekoľko rokov

Ak by napokon členské štáty a europoslanci s návrhom komisie súhlasili, potrvalo by ešte niekoľko rokov, kým by regulácia vstúpila do platnosti. Očakáva sa, že návrh by mohol byť schválený budúci rok a následne by mali členské štáty dva roky na to, aby ho pretavili do miestnej legislatívy. Rovnakú dobu na prípravu by dostali aj samotní výrobcovia zariadení.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Európska únia #Apple #Lightning #USB-C #nabíjacie konektory