Na Bazoši pribúdajú ďalšie podvody. Pozor na falošné potvrdenia o platbe

Podvodníci sa na serveri Bazoš snažia obete presvedčiť, že za tovar zaplatili cez zahraničnú stránku. Následne posielajú falošné potvrdenia o platbe a od predávajúceho požadujú, aby tovar poslal poštou.

02.10.2021 07:00
krádež, hacker, internet, bezpečnosť, lúpež,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Ak občas nakupujete veci cez inzeráty, buďte ostražitý. Na serveri Bazoš.sk sa v posledných týždňoch začali objavovať nové typy podvodov, ktorých cieľom je získať od nič netušiacich predávajúcich a kupujúcich citlivé údaje, vrátane čísla platobnej karty. Odborníci aj preto varujú, aby si ľudia vždy pred nákupom alebo predajom skontrolovali identitu človeka, s ktorým komunikujú a vyhýbali sa otváraniu podozrivo vyzerajúcich odkazov. Takéto odkazy môžu totiž častokrát smerovať na podvodnú stránku alebo stránku so škodlivým kódom, ktorý môže infikovať počítač.

Falošné potvrdenia o odoslanej platbe

Bezpečnostní experti z firmy Eset v týchto dňoch upozornili na tri typy útokov, ktoré využívajú podvodníci na Bazoši. V prvom z nich útočníci kontaktujú predávajúceho v súvislosti s predávaným produktom a predstierajú záujem. “Dôveryhodnosť sa snažia získať aj tým, že zisťujú podrobnosti o stave, veku či kvalite predávaného tovaru. Následne potvrdia záujem a ponúknu, že zaplatia ako prví, keďže nebývajú v rovnakom meste ako predávajúci. V ďalšej správe prepošlú predávajúcemu odkaz na fiktívne platobné alebo doručovateľské služby,” upresňuje Eset. Cez takýto odkaz sa snažia predávajúceho presvedčiť, že platba bola odoslaná a peniaze budú uvoľnené až potom, čo predávajúci poštovým dokladom preukáže, že tovar už kupujúcemu poslal. Podvodníci väčšinou používajú strojový preklad do slovenčiny s množstvom gramatických chýb a zlým slovosledom.

Podvodné praktiky cez inzertný server Bazoš. Foto: Eset
podvod, bazoš Podvodné praktiky cez inzertný server Bazoš.

V druhom type útoku sa už podvodníci nesnažia ukryť svoj zahraničný pôvod. Predávajúcemu priznajú, že sú zo zahraničia a snažia sa využiť to vo svoj prospech zaslaním snímky obrazovky s fiktívnym potvrdením o platbe, ktorú údajne poslali cez kanadskú banku ScotiaBank. Následne žiadajú, aby predávajúci tovar doručil na adresu v Rakúsku.

Tip: Ak chcete byť informovaní o novoobjavených podvodoch, odporúčame sledovať stránku Hoaxy a podvody – Polícia SR, ktorá podobné prípady dokumentuje.

Podvodníci sa podľa Esetu neboja použiť aj násilnejšie metódy. V niektorých prípadoch na pomoc použijú škodlivý kód. “Útočník podvedenej osobe pošle odkaz cez službu WhatsApp. Po kliknutí naň sa z danej adresy do počítača stiahne škodlivý kód, pomocou ktorého útočník kradne heslá a môžu zrealizovať aj platbu cez jednu z online platobných služieb,” upresňuje Eset.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #Eset #Bazoš