Facebook, Instagram a WhatsApp mali globálny výpadok

Facebook, Instagram a WhatsApp postihli v pondelok podvečer rozsiahle technické problémy.

04.10.2021 18:48 , aktualizované: 05.10.2021 08:33
bezpečnosť / mobil / facebook / Foto: ,
debata (175)

Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na platformu Downdetector.

Facebook, Instagram a WhatsApp začali pred polnocou na utorok po niekoľkohodinovom výpadku obnovovať svoju prevádzku. Informovala o tom agentúra AFP. Facebook možnú príčinu výpadku bezprostredne neuviedol, avšak podľa expertov na kybernetickú bezpečnosť išlo zrejme o chybu systému na správu doménových mien počítačov a ich IP adries (tzv. DNS systém).

Neskôr spoločnosť Facebook oznámila, že dôvodom výpadku jej sociálnych sietí a aplikácií bola „chybná zmena konfigurácie“, informovala agentúra Reuters. Spoločnosť vo svojom vyhlásení nešpecifikovala, kto konfiguráciu vykonal, a ani to, či bola plánovaná.

Televízia CNBC uviedla, že ide o najhorší výpadok Facebooku od roku 2008, kedy problémy trvali v priebehu celého dňa. V tom čase však jeho služby využívalo len zhruba 80 miliónov užívateľov.

Prvé správy o problémoch sa objavili po 17.30 h SELČ. Hlásili ich predovšetkým používatelia v USA a Británii, ale aj v Kanade, Holandsku, Nemecku, Taliansku, Francúzsku, Rusku a ďalších krajinách.

Väčšina používateľov sa sťažovala na pomalosť webových stránok, zlé pripájanie k serveru a nefunkčnosť aplikácií. Používatelia WhatsApp mali problémy s odosielaním správ.

Spoločnosť Twitter evidovala prudký nárast návštevnosti svojej platformy po globálnom výpadku Facebooku. Návštevníkov privítala tvítom: „Ahojte doslova všetci“.

Spoločnosť Facebook uviedla, že si je „vedomá toho, že niektorí ľudia majú problém v prístupe do aplikácie Facebook“ a pracuje na jeho obnovení. Firma neuviedla, čo mohlo výpadok spôsobiť. Výpadky webstránok a aplikácií sú bežné, v globálnom meradle sú však vzácne.

Výpadok platforiem Facebooku sa stal v čase, keď si firma prechádza vážnou krízou po tom, čo informátorka, ktorá bola zdrojom série článkov denníka Wall Street Journal odhaľujúcich vedomosti spoločnosti o vnútornom výskume negatívnych účinkov jej produktov a rozhodnutí, odhalila svoju identitu.

V televíznej relácii 60 Minutes sa Frances Haugen identifikovala ako žena, ktorá anonymne podala sťažnosti u federálnych orgánov, v ktorých uviedla, že výskumy firmy ukazujú posilňovanie nenávisti a dezinformácií, zvyšovaniu polarizácie a že Instagram môže škodiť duševnému zdraviu, najmä u adolescentných dievčat.

175 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Instagram #Whatsapp