Test: Vyskúšali sme čističku, ktorá zo vzduchu odstráni aj koronavírus

Čistička Stadler Form Roger Big je určená do veľkých otvorených priestorov s rozlohou do 104 m2. Zo vzduchu odstráni koronavírusy aj vírusy chrípky typu A. Výrobca vypočul aj hlas kritikov a čističku už pripojil aj na internet.

11.10.2021 06:00
Stadler Form, Roger, čistička vzduchu Foto:
Čistička vzduchu Stadler Form Roger Big.
debata (5)

Ak bývate v menšej obci, určite začiatok vykurovacej sezóny spoznáte na prvé nadýchnutie. Spaľovanie dreva a uhlia so sebou prináša výrazne znečistenejší vzduch, než počas leta. Iné to nie je ani v mestách, kde sa síce zväčša kúri plynom, no o to menej sa v domácnostiach vetrá. Aj preto sme opäť vyskúšali novú čističku vzduchu od firmy Stadler Form, ktorá je určená nielen do domov a bytov, ale aj do kancelárií. Nový model Roger Big, ktorý firma predstavila len pred niekoľkými mesiacmi, dokáže vyčistiť vzduch v miestnostiach s rozlohou až 104 metrov štvorcových. Navyše je ako jeden z mála na trhu certifikovaný aj na bezmála 100-percentné odstraňovaní vírusov zo vzduchu, vrátane koronavírusu (SARS-CoV-2).

Čistička vzduchu Stadler Form Roger Big používa... Foto: Stadler Form
Stadler Form, Roger, čistička vzduchu Čistička vzduchu Stadler Form Roger Big používa až dva Hepa filtre.

Výrobca už čističku pripojil aj na internet

Keď sme pred zhruba rokom testovali čističku vzduchu Roger, ako jednu z nevýhod sme uviedli absenciu vzdialeného používania cez mobil. Výrobca nás vtedy presviedčal, že ovládanie čističky na diaľku nemá významnú pridanú hodnotu. Doba sa však zmenila a firma sa prispôsobila trhu. Testovaný Roger Big už má prívlastok “smart” a niektoré z jeho funkcií je možné kontrolovať a upravovať cez mobil. Namiesto vlastnej aplikácie sa však Stadler Form spolieha na univerzálnejšiu appku Smart Life, ktorá má zopár múch. Oveľa reprezentatívnejšie by pôsobila vlastná aplikácia, aj keď pohnútkam firmy využiť otvorenú smart platformu rozumieme. Cez aplikáciu je možné zistiť kvalitu ovzdušia, stav Hepa filtra, ale aj ovládať intenzitu filtrovania, časovač, osvetlenie a detský zámok. Teda v podstate všetky funkcie, ktorými je čistička vybavená.

Mobilná aplikácia k čističke Stadler Form Roger... Foto: Tomáš Švec
Stadler Form, Roger Big Mobilná aplikácia k čističke Stadler Form Roger Big.

Čističku je možné ovládať aj pomocou dotykových tlačidiel v hornej časti. Nie vždy však reagovali na prvý dotyk a občas bolo potrebné stlačiť ich viackrát. O kvalite vzduchu sa možno dozvedieť nielen cez mobilnú aplikáciu, ale aj cez LED indikátor v spodnej časti, ktorý sa rozsvieti troma farbami. Modrá znamená čistý vzduch, oranžová mierne a červená veľmi znečistený vzduch. Pri posledných dvoch detegovaných stavoch sa čistička automaticky prepne do intenzívneho čistiaceho režimu. Najvyšší (a aj najhlučnejší) režim však nikdy neaktivuje.

Prachový filter je možné oprať

Čo sa výbavy týka, obzvlášť oceňujeme vonkajšie prachové filtre, ktoré je už možné aj oprať. Odporúčame tak urobiť aspoň 5 až 6-krát do roka. Univerzálny Hepa filter je potrebné vymeniť raz za trištvrte roka až jeden rok v závislosti od znečistenia vzduchu. Samozrejme, počítajte s dvakrát tak veľkou investíciou, než pri modeli Roger, ktorý potrebuje len jediný kombinovaný filter.

Na rozdiel od menšieho súrodenca má model Big až dva univerzálne Hepa filtre (kompatibilné aj s modelom Roger) . Umiestnené sú na dvoch protiľahlých stranách čističky. Vyčistený vzduch vychádza z hornej časti Rogera, avšak nie je možné meniť jeho smer. Naštastie je vybavený štvoricou koliesok, takže jeho presúvanie je jednoduché a pohodlné, bez nutnosti dvíhať rozmerovo a hmotnostne väčšiu a ťažšiu čističku.

Aj na koronavírus a vírusy chrípky typu A

Výrobca na svojich stránkach na viacerých miestach prehlasuje, že Roger Big (a aj menšie modely) sú jediné čističky certifikované za chytenie škodlivých častíc s veľkosťou 0,255 mikrometra. To okrem iného znamená, že filtre dokážu zachytiť nielen koronavírusy, ale v podstate akékoľvek iné varianty vírusov, vrátane tých chrípkových.

Stadler Form Roger Big – cena: 599 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva

  • Vysoká efektivita čistenia vzduchu
  • Stále kompaktný dizajn
  • Nízka hlučnosť
  • Hepa filtre kompatibilný s inými modelmi
  • Prateľný prachový filter

Negatíva

  • „Univerzálna“ aplikácia
  • Relatívne vyššia cena

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Stadler Form #čistička vzduchu #Roger Big