Apple po roku predstaví novú generáciu MacBookov Pro s výkonným procesorom

Firma by mala predstaviť dva varianty MacBookov so 14 a 16-palcovým displejom. Disponovať budú novým procesorom a aj väčšou pamäťou.

16.10.2021 07:00
macbook pro, Apple Foto:
Ilustračné foto
debata

Apple onedlho predstaví dlhoočakávané aktualizované modely notebookov MacBook Pro s výrazne väčším displejom. Doposiaľ predávané modely disponujú 13,3 a 16-palcovým displejom, pričom väčší z dvojice je vybavený “len” procesormi Intel. Po novom by sa mala vďaka tenšiemu rámiku zväčšiť plocha displeja z 13,3 na 14 palcov a oba varianty MacBookov Pro by už mali využívať druhú generáciu výkonných procesorov M1X, respektíve M2. Apple nové notebooky predstaví už 18. októbra počas tlačovej konferencie v kalifornskom Cuppertine.

Z avizovaných noviniek je najzaujímavejší väčší výkon procesora, ktorý namiesto štyroch jadier bude využívať až osem a grafická časť až 32 jadier namiesto pôvodných ôsmich. Zväčšiť by sa mala aj maximálna kapacita operačnej pamäte zo 16 na 64 gigabajtov. Zatiaľ ale nie je jasné, či sa pamäť zväčší aj v základnej konfigurácii, ktorá mala doposiaľ len 8 gigabajtov.

MacBookom bude stále chýbať OLED displej. Čiastočne by ho však mala nahradiť upravená technológia mini LED, ktorá by sa mala kontrastom a kvalitou zobrazenia vyrovnať drahším OLED displejom. Apple podľa špekulácii zmení aj dizajn notebookov, ktorý by mal byť hranatejší. Na scénu by sa mali vrátiť aj niektoré prídavné konektory, konkrétne obrazový port HDMI, čítačka pamäťových kariet a nový konektor pre nabíjanie MagSafe. Ten by mal nahradiť doposiaľ využívané USB-C. Ak sa tak stane, bude to zaujímavý a netradičný krok, podobne ako plánované odstránenie dotykovej plochy Touch Bar nad klávesnicou, ktorá ma rovnako veľa priaznivcov ako aj odporcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #notebook #MacBook #MacBook Pro