Šéf Facebooku uprednostnil rast firmy na úkor bezpečnosti. Schválil cenzúru vo Vietname

Keď stál Mark Zuckerberg pred zásadnou voľbou, či sa podriadi štátnej cenzúre vo Vietname alebo bude Facebook musieť z krajiny odísť, rozhodol sa uprednostniť rast firmy.

26.10.2021 07:00
internet, cenzúra, cenzorship, rusko, čína,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Podľa denníka The Washington Post bol Mark Zuckerberg ako šéf Facebooku minulý rok postavený pred zásadnú voľbu. Podriadiť sa požiadavkám vládnucej komunistickej strany vo Vietname alebo riskovať, že sociálna sieť bude musieť z krajiny odísť? Nebyť nedávnych medializovaných informácií z prostredia Facebooku, verejnosť by sa o Zuckerbergovej Sofiinej voľbe nikdy nedozvedela. Vietnam pre Facebook predstavuje veľmi dôležitý trh, ktorý mu ročne generuje príjmy vo výšky jednej miliardy dolárov.

Koho chlieb ješ, toho pieseň spievaj

V Spojených štátoch sa pritom M. Zuckerberg prezentuje úplne inak. Je zástancom slobodného prejavu a odmieta akúkoľvek cenzúru obsahu. Pri Vietname, v ktorom vládnuca strana obmedzuje verejnú slobodu prejavu, však prižmúril oči. Rozhodol sa, že požiadavkám Hanoja vyhovie a s príchodom januárového veľkého vládneho kongresu zvýši objem cenzurovaného obsahu. Z Facebooku tak mali zmiznúť protištátne príspevky, kvôli čomu ho ľudskoprávni aktivisti začali označovať ako nástroj, nad ktorým má vládnuca strana plnú moc.

Podľa amerického denníka zatiaľ nie je jasné, či Zuckerberg vyvodí voči sebe zodpovednosť, no je možné, že bude čeliť odvolávaniu z postu šéfa Facebooku. Zasiahnuť by tiež mohla Americká komisia pre cenné papiere a burzy, ktorá má v konečnom dôsledku možnosť Zuckerberga zosadiť. Analytici sú si však istí, že jeho osobná účasť na rozhodovaní o aktivitách Facebooku vo Vietname bude podrobená detailnému skúmaniu. Podľa ľudí z prostredia sociálnej siete, ktorí sú s prípadom zoznámení, síce Zuckerbergovo meno nebolo nikde priamo spomínané, no jeho “odtlačky” sa nachádzajú takmer všade. Osobne mal urobiť veľké množstvo rozhodnutí, ktoré vo vietnamskej verzii Facebooku mali tvrdo zatlačiť na slobodu prejavu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #cenzúra #Vietnam