Trumpova sociálna sieť Truth Social údajne ukradla zdrojový kód

Pripravovaná sociálna sieť Truth Social údajne používa cudzí zdrojový kód bez povolenia. Trumpovi hrozí súdny spor.

28.10.2021 07:00
Truth Social, Donald Trump Foto:
Sociálna sieť Truth Social odštartuje údajne už na budúci rok.
debata (15)

Len prednedávnom oznámil exprezident Spojených štátov, Donald Trump, vznik novej sociálnej siete s názvom Truth Social (angl. sociálna sieť Pravda), ktorá má byť zdrojom necenzurovaných informácií. D. Trump zároveň uviedol, že takýmto spôsobom chce bojovať proti šikane zo strany veľkých technologických firiem, ktorým musel v poslednom období čeliť (účty D. Trumpa na Twitteri a Facebooku boli kvôli porušovaniu pravidiel zablokované, pozn. red.). Zdá sa však, že sa chopil príležitosti za nesprávny koniec.

Stránka Truth Social nepriznala pôvod zdrojového kódu

Podľa najnovších odhalení má sieť Truth Social neoprávnene využívať zdrojový kód firmy Mastodon. Kód sám o sebe je síce možné voľne šíriť, keďže pochádza z otvorenej platformy, avšak je potrebné dodržať viaceré zo zmluvných podmienok. Jednou z nich je napríklad refrencia v záhlaví stránky, ktorá sa má odvolávať na pôvod zdrojového kódu. Túto podmienku a aj niekoľko ďalších sociálna sieť údajne nedodržala a jej tvorcovia kód svojvoľne upravili.

Niektorí užívatelia, ktorí dostali pozvánku k testovaniu beta-verzie sociálnej siete, prehľadali zdrojový kód, z ktorého je údajne zrejmé, že pochádza od firmy Mastodon. Mastodon pritom ponúka zdrojové kódy zadarmo, za predpokladu akceptovania AGPLv3 licencie, ktorá takisto podmieňuje sprístupnenie zdrojového kódu stránky verejnosti. “Dodržiavanie podmienok AGPLv3 licencie je pre mňa veľmi dôležité, keďže práve ony sú dôvodom, prečo sú vývojári ochotní zadarmo vzdať sa svojho zdrojového kódu v prospech verejnosti,” uviedol zakladateľ platformy Mastodon, Eugen Rochko. Ako ďalej pre server The Vice uviedol, v prípade, ak Truth Social svoj zdrojový kód neupraví v zmysle licenčnej zmluvy, plánuje ju zažalovať.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálna sieť #Donald Trump #Truth Social