Facebook deaktivuje svoju funkciu rozpoznávania tváre

Sociálna sieť Facebook vypne svoj systém rozpoznávania tváre. Oznámila to v utorok spoločnosť Meta Platforms, pod ktorú Facebook patrí.

02.11.2021 21:56
Facebook / WhatsApp / Instagram / Foto:
debata (2)

Tento krok, ktorý ovplyvní viac ako miliardu používateľov, prichádza po zverejnení tvrdení bývalej dátovej analytičky Facebooku, že jeho produkty sú škodlivé pre deti a prispievajú k polarizácii spoločnosti v USA.

„Viac ako tretina denných aktívnych používateľov Facebooku používa funkciu rozpoznávania tváre, na základe čoho je možné ich identifikovať. Odstránením tejto funkcie budú vymazané digitálne šablóny rozpoznávania tváre viac ako miliardy používateľov,“ uviedla vo vyhlásení spoločnosť Meta Platforms.

„Táto zmena bude jedným z najväčších posunov v používaní rozpoznávania tváre v histórii tejto technológie,“ uviedol v utorok na blogu viceprezident pre umelú inteligenciu v spoločnosti Meta Jerome Pesenti.

Facebook už dávnejšie obmedzil používanie funkcie rozpoznávania tváre, ktorú zaviedol pred viac ako desiatimi rokmi. Facebook v roku 2019 prestal používať softvér na rozpoznávanie tváre pri identifikácii priateľov používateľov na pridaných fotografiách, ako aj na automatické navrhovanie, aby svojich priateľov na fotografiách označili.

Generálny riaditeľ americkej spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg minulý štvrtok oznámil, že jeho firma sa premenuje na Meta. Ide o súčasť jeho snahy obsiahnuť v názve spoločnosti svoju víziu virtuálnej reality pre budúcnosť, ktorú Zuckerberg nazýva metaverzum. Agentúra AFP pri otázke premenovania spoločnosti na Meta upozornila, že všetky jej sociálne siete a aplikácie Facebook, Instagram či WhatsApp názov meniť nebudú. Ten zmení len materská firma.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #rozpoznávanie tváre #Meta Platforms