Apple umožní opraviť iPhone aj domácim majstrom. Sprístupní im náhradné diely

Opraviť iPhone si už bude môcť ktokoľvek. Apple sprístupní stovky náhradných dielov, nástrojov a manuálov na opravu.

18.11.2021 07:00
Apple, iPhone 12, iPhone 12 mini Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

To, čo bolo ešte donedávna nepredstaviteľné, sa dnes stáva realitou. Len pred niekoľkými týždňami Apple oznámil, že pri výmene displeja už nebudú musieť zákazníci utekať do najbližšieho autorizovaného servisu, ale budú môcť navštíviť aj ktorúkoľvek z bežných opravovní. Na výmenu displeja v nových iPhonoch už nebude potrebné špeciálne kódovacie zariadenie, bez ktorého nefunguje skener tváre (pozn. Face ID).

Ešte väčšou a zásadnejšou je však nová informácia o možnostiach opráv iPhonov aj v domácich podmienkach. Inak povedané, ak si niekto trúfne svojpomocne opraviť iPhone, Apple mu poskytne nielen všetky potrebné originálne diely, ale aj nástroje a návody, ktoré mu pri výmene pomôžu. Niečo podobné bolo doteraz nepredstaviteľné, keďže firma si dôsledne chránila svoj dodávateľsko-odberateľský reťazec a originálne náhradné diely umožňovala objednávať len autorizovaným servisom.

Až 200 samostatných komponentov

Svojpomocne budú môcť svoje iPhony opravovať zatiaľ len majitelia v Spojených štátoch. Na začiatku roka im Apple umožní objednať náhradnú batériu, displej a fotoaparáty. Neskôr sa má ponuka náhradných dielov rozšíriť až na 200 samostatných komponentov. Individuálne opravy budú neskôr sprístupnené aj v ostatných krajinách. “Svojpomocné opravy sú určené pre nezávislých technikov, ktorí majú znalosti a skúsenosti s opravou elektroniky,” upozorňuje Apple a dodáva, že jeho výrobky sú od začiatku navrhované tak, aby čo fungovali čo najdlhšie. “S návrhom produktov pre ich vyššiu odolnosť, dlhšiu životnosť a lepšiu opraviteľnosť majú zákazníci prístup k zariadeniam, ktoré si svoju hodnotu uchovávajú po dlhé roky.”

Súčiastky Apple zaradí priamo do svojho online obchodu, odkiaľ si ich budú môcť bežní spotrebitelia priamo objednať. Spolu s nimi získajú aj návod na opravu, prípadne si budú môcť dokúpiť aj originálne nástroje na opravu. Pôvodný diel budú môcť zároveň poslať firme naspäť na recykláciu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #náhradné diely #právo na opravu