Šifrovanie správ na Facebooku bude meškať. Meta ho nasadí až o dva roky

Všetky správy medzi odosielateľom a prijímateľom na Messengeri budú automaticky šifrované až od roku 2023. Automatické šifrovanie zatiaľ funguje len cez na WhatsApp.

23.11.2021 07:00
Facebook, Messenger, Foto:
Ilustračné foto
debata

Správy, ktoré si medzi sebou posielate cez Messenger na Facebooku nie sú šifrované. Len zlomok používateľov najväčšej sociálnej siete si uvedomuje, že prístup k ich komunikácii nie je exkluzívny a okrem odosielateľa a prijímateľa môže obsah správ čítať napríklad aj samotný Facebook. To isté platí aj pri Instagrame, ktorý patrí spoločnosti Meta (v minulosti Facebook).

Jedinou výnimkou z portfólia služieb je WhatsApp, ktorý správy automaticky šifruje posledných päť rokov, kvôli čomu bol paradoxne aj viackrát terčom kritiky. Niektorým vládam (predovšetkým autoritatívnym) a vládnym organizáciám sa nepáčilo, že nemôžu vidieť, čo si medzi sebou používatelia píšu a či náhodou nepredstavujú hrozbu pre štátnu bezpečnosť.

Meta vyvíja bezpečnostné mechanizmy. Majú chrániť mladistvých

Spoločnosť Meta sa netajila tým, že chce posilniť bezpečnosť a súkromie aj vo zvyšných službách (Instagram a Messenger) a automaticky v nich šifrovať všetky správy. Takzvané end-to-end šifrovanie chcela pôvodne zaviesť už v roku 2022, no v týchto dňoch oznámila, že to nestihne a správy bude šifrovať až o rok neskôr. Meškanie je údajne spôsobené viacerými bezpečnostnými mechanizmami, ktoré chce Meta implementovať.

Po novom Meta nebude môcť správy čítať, no dá si pozor na odhaľovanie podozrivej aktivity, keď napríklad užívatelia vytvárajú viacero nových profilov alebo odosielajú správy veľkému počtu neznámych ľudí. Dospelí budú mať tiež obmedzené možnosti kontaktovania detí a mladistvých. Ak dieťa nebudú mať medzi priateľmi, nebudú mu môcť poslať správu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Instagram #Whatsapp #Messenger #méta #šifrovanie správ