Bezplatný európsky roaming bude platiť aj najbližších 10 rokov

Pre obyvateľov Európskej únie sa ani v najbližších desiatich rokoch pri telefonátoch zo zahraničia nič nezmení. Takzvaný Európsky roaming bude platiť ďalšiu dekádu a tak mobilní operátori budú musieť zákazníkom pri návšteve ktorejkoľvek krajiny EÚ ponúknuť volania, SMS a dáta za rovnaké ceny ako v domácej krajine.

15.12.2021 08:00
roaming, SIM, volania, dáta, európska únia, SIM... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Možno si spomeniete na nedávne časy, keď aj obyčajná cesta do Brna či Prahy znamenala výmenu SIM karty za miestnu kvôli ušetreniu desiatok eur za telefonovanie či posielanie SMS správ. Roamingové príplatky boli dlhú dobu neoddeliteľnou súčasťou mobilných služieb. Ľudia, ktorí cestovali do zahraničia si preto dávali pozor, aby zbytočne netelefonovali či nesurfovali na internete, pretože by ich následne čakala “mastná” faktúra na konci mesiaca. Aj slovenskí mobilní operátori ešte pred pár rokmi rozdeľovali európu na zóny. Roamingové príplatky v prvej zóne, do ktorej patrilo napríklad Česko, Maďarsko či Rakúsko boli nižšie než príplatky v Portugalsku alebo vo Veľkej Británii.

Automatický prístup k 4G sieti v zahraničí

Dohoda Európskej komisie, Európskeho parlamentu a členských štátov Únie to však zmenila. Postupne sa začala uplatňovať regulácia, ktorá ceny v roamingu každým rokom znižovala až na úroveň domácich cien – teda roamingu bez príplatku. Posledná fáza, v ktorej sú volania, SMS a dáta v členských krajinách na úrovni domácich cien, začala platiť v júni 2017. Operátorom sa to samozrejme nepáčilo, pretože prišli o pomerne veľkú časť príjmov. Zmenu však ocenili koncoví zákazníci, ktorí sa už nemusia obávať, že si zabudnú vypnúť dátové prenosy na letnej dovolenke v Taliansku.

Platnosť pôvodnej regulácie by mala vypršať 30. júna 2022. Európska komisia a parlament však navrhli jej predĺženie o ďalších 10 rokov. Dohodu musia ešte obe inštancie schváliť a následne vstúpi do platnosti. Operátori by preto zákazníkom prichádzajúcim v rámci roamingu museli naďalej poskytovať rovnako kvalitné služby ako pre domácich zákazníkov, vrátane rovnakých rýchlostí pri 3G a 4G sieťach, ako aj priority pri volaniach a posielaní SMS správ. Pre cestujúcich je skvelou správou aj to, že budú môcť v zahraničí automaticky využívať 4G sieť, ak ju zahraničný operátor ponúka. Ten si už nebude môcť určovať podmienky a limitovať používateľov v roamingu len prístupom k pomalšej 3G sieti. Rovnako si nebudú môcť operátori navzájom účtovať roamingové príplatky, ktoré by sa inak automaticky odzrkadlili vo faktúre pre koncových spotrebiteľov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #roaming #Európsky parlament