Aj čínsky výrobca dronov DJI je na americkom čiernom zozname. Zatiaľ len symbolicky

Americké úrady rozšírili zoznam firiem, ktoré sú zaradené na zoznam "neželaných" a problematických. Najnovšie medzi ne pribudol čínsky výrobca dronov DJI.

21.12.2021 08:00
DJI, Mavic Pro, dron, Foto:
Ilustračné foto
debata

Firmu DJI poznajú snáď všetci fanúšikovia technológií. Čínska spoločnosť sa preslávila svojimi komerčnými dronmi, ktoré vďaka nízkym cenám doslova zľudoveli. DJI bolo takisto veľmi flexibilné pri prispôsobení sa európskej a americkej legislatíve, ktoré výrazne obmedzenú používanie dronov s hmnotnosťami nad 350 gramov. Reakciou na to je dron DJI Mini 2, ktorý má hmotnosť len 349 gramov, a preto pri jeho ovládaní nie je od užívateľa vyžadované skladanie pilotných skúšok a vyhne sa aj komunikácii s leteckými úradmi a regulátormi.

Vo štvrtok 16. decembra americké ministerstvo financií zaradilo DJI na čierny zoznam. V praxi to znamená, že americkí občania si nebudú môcť kupovať a predávať podiely v tejto čínskej firme. Tento krok je však skôr symbolický, keďže DJI nie je verejne obchodovateľnou firmou. Inak sa nezmení takmer nič. Američania si budú môcť drony DJI aj naďalej kupovať a používať rovnako ako predtým.

Dôvodom pre zaradenie firmy na čierny zoznam má byť jej údajné zapojenie do špehovania Ujgurov v Číne. Kvôli agresívnemu prístupu k ujgurským moslimom je Čína terčom ľudskoprávnych organizácií, ktoré hovoria o demografickej genocíde, ktorej sa má krajina dopúšťať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spojené štáty #sankcie #Ujguri #dron #čierny zoznam #DJI