Rusko pokutovalo Google kvôli 'nelegálnemu' obsahu vo vyhľadávači

Rusko udelilo Googlu pokutu vo výške 90 miliónov eur kvôli nedostatočnej spolupráci pri cenzurovaní výsledkov vyhľadávania.

28.12.2021 08:00
internet, cenzúra, cenzorship, rusko, čína,... Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Firma údajne opakovane zlyhala pri odstránení obsahu, ktorý je v Rusku považovaný za nelegálny. Moskovský súd preto Googlu vymeral pokutu vo výške 7,2 miliardy rubľov (zhruba 90 miliónov eur). Pokutu súd vyčíslil pomerovo na základe celoročných príjmov, ktoré Google v krajine v uplynulom roku dosiahol. Podľa agentúry AFP sa tak stalo vôbec po prvýkrát.

Podľa rozsudku nie sú známe detaily o priestupkoch, ktorých sa mala firma v Rusku opakovane dopustiť. Google vraj ale neuposlúchol nariadenia regulátora, keď neodstránil všetok problematický obsah. Rovnakým problémom ale čelili aj ďalšie technologické firmy, od ktorých Moskva požaduje rovnakú mieru ústretovosti pri moderovaní obsahu. Pokuty vo výške 2 miliárd a 3 miliárd rubľov dostali aj materská spoločnosť Facebooku, Meta a prevádzkovateľ sociálnej siete Twitter.

Ruský cenzor sa už Googlu vyhrážal viackrát. Naposledy v máji tohto roka hrozil, že spomalí prístup k jeho službám, ak firma neodstránil 26-tisíc nezákonných výsledkov vo vyhľadávači, ktoré sa mali týkať drog, násilia a extrémizmu. Google sa tak stal obeťou iniciatívy prezidenta Vladimíra Putina pri vybudovaní vlastného suverénneho internetu, v rámci ktorého by mala vláda väčšiu kontrolu nad obsahom, ku ktorému môžu občania pristupovať.

Miestny regulátor v minulosti zablokoval viacero webstránok, ktoré podporovali uväzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného. Google a Apple boli regulátorom donútení odstrániť zo svojich obchodov aplikáciu “Smart Voting”, ktorá bola súčasťou predvolebnej kampane A. Navaľného. Rusko takisto zablokovalo stránky LinkedIn a Dailymotion, ako aj šiestich poskytovateľov VPN sietí, ktoré užívatelia mohli využívať pre prístup k inak zablokovanému obsahu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Rusko #cenzúra