Mobily BlackBerry definitívne končia. Nebude z nich možné volať ani posielať SMS

Ak stále vlastníte starší smartfón značky BlackBerry, už o pár dní ho môžete odložiť do šuplíka. Výrobca od 4. januára ukončí podporu a zastaví služby, vďaka ktorým mobily doteraz spoľahlivo fungovali.

03.01.2022 06:00
blackberry, classic, smartfón, telefón Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Mobily BlackBerry môžu bez zveličenia používať prívlastok legendárne. Pred necelými dvoma dekádami patrili medzi absolútnu špičku medzi telefónmi pre zaneprázdnených manažérov. Ich typickým prvkom bola hardvérová klávesnica a posuvné koliesko s vynikajúcou ergonómiou. Ťažko povedať, či to bol najmä zlý odhad trhu alebo zmena návykov spotrebiteľov, čo spôsobilo ich postupný pád až na úplné dno.

BlackBerry skrátka nestíhalo reflektovať na najnovšie trendy na trhu a keď si konečne priznalo, že jeho uzavretý operačný systém na Android nestačí, bolo už neskoro. Odklon zákazníkov k iným platformám a konkurencii bol nezvratný. BlackBerry nepomohol ani vynútený prechod na Android. V týchto dňoch prichádza ďalšia rana pre posledných mohykánov.

Firma oznámila, že jej staré telefóny s operačnými systémami BlackBerry OS 7.1 a BlackBerry 10 a ich staršími verziami sa 4. januára poberú na druhý svet. Inak povedané, nebudú už fungovať tak ako doteraz. Stratia totiž prístup k viacerým kľúčovým funkciám, ktoré výrobca deaktivuje, prípadne ich prestane podporovať. Spoľahlivo nebudú fungovať dátové prenosy, telefonické hovory, odosielanie SMS správ či uskutočňovanie hovorov na tiesňové linky. Majiteľov novších BlackBerry mobilov s Androidom sa však táto zmena nijako nedotkne.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #smartfón #android #BlackBerry