Diaľkový ovládač od Samsungu nabíja svoje batérie pomocou rádiových vĺn

Diaľkový ovládač od televízora e prakticky bezúdržbový. Stačí, ak je v dosahu rádiového signálu, napríklad z Wi-Fi smerovača, a nabije sa sám.

05.01.2022 08:00
dialkovy ovladac, samsung Foto:
Nový diaľkový ovládač od Samsungu je možné nabíjať aj pomocou rádiových vĺn v domácnosti.
debata

Každý pozná diaľkové ovládače s vymeniteľnými batériami. Obsluhovať je s nimi možné televízor, Hi-Fi vežu či klimatizáciu. Výmena batérií je jednoduchá a väčšinou je tento úkon potrebné zopakovať raz za niekoľko mesiacov. Málokto sa však zamýšľa nad tým, koľko elektronického odpadu majú diaľkové ovládače na svedomí. Aj preto firmy vymýšľajú, ako čo najekologickejšie jednorazové batérie nahradiť. Jednoduchou alternatívou sú dobíjateľné Li-Ion batérie. Samsung však prišiel na oveľa sofistikovanejšie riešenie.

Minulý rok predstavil diaľkový ovládač so solárnym panelom, ktorý dokáže nabiť zabudovanú batériu aj z obyčajnej stolovej lampy. Tento rok posunul latku ešte o čosi vyššie a pochválil sa s novým konceptom Eco Remote, ktorý dokáže využívať rádiové vlny na výrobu elektrickej energie. Inak povedané, stačí ak sa v dosahu nachádza bezdrôtová sieť a Wi-Fi router a ovládač zostane neustále nabitý. Ak by predsa len rádiové vlny neboli v dosahu, využívať je aj naďalej možné solárny panel či nabíjanie cez káblik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #diaľkový ovládač #rádiové vlny