Angličania si za telefonovanie v krajinách EÚ priplatia. Slovákov to ešte len čaká

Mobilní operátori vo Veľkej Británii zavádzajú roamingové príplatky pre zákazníkov cestujúcich do krajín EÚ. Slovenskí operátori sú zatiaľ opatrní.

08.01.2022 08:00
roaming, SIM, volania, dáta, európska únia, SIM... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Obyvatelia Veľkej Británie si pri cestách do krajín Európskej únie priplatia. Traja miestni mobilní operátori oznámili, že o niekoľko týždňov začnú svojim klientom pri cestách do krajín EÚ účtovať roamingové príplatky. Operátori EE a Vodafone budú svojim zákazníkom účtovať dodatočné poplatky už od februára, respektíve marca 2022 a neskôr sa k nim pridajú aj operátori Three a O2.

Čerpať dáta, telefonovať a posielať SMS z predplateného balíka bude však možné po zakúpení dvojlibrového denného balíčka. Operátor EE, ktorý je zároveň najväčším poskytovateľom mobilných služieb v krajine, v rámci zvýhodnenej schémy ponúkne aj desaťlibrový balík s mesačnou platnosťou.

Denné príplatky za využívanie predplatených minút a dát

Vodafone oznámil, že od budúceho mesiaca ponúkne zákazníkom doplnok k mesačnému paušálu platný na 8 alebo 15 dní za jednu libru na deň. Po jeho aktivácii budú môcť využívať predplatené volania a dáta zo svojho mesačného programu. Alternatívou k nemu má byť dvojlibrový denný balík s platnosťou počas dňa aktivácie. Operátor takisto ponúkne upravené paušály, ktoré už európsky roaming budú obsahovať. Zaujímavé je, že roaming v Írsku, ktoré je súčasťou Európskej únie, nebude dodatočne spoplatňovaný.

Slovenskí mobilní operátori zatiaľ zavádzanie nových roamingových poplatkov pre zákazníkov cestujúcich do Veľkej Británie nechystajú. Podľa hovorcov všetkých štyroch mobilných operátorov, teda Slovak Telekomu, Orangeu, 4ky a O2 budú pre zákazníkov platiť rovnaké ceny ako v krajinách EÚ. O2 však doplnilo, že vývoj cien v budúcnosti bude záležať od viacerých faktorov. 4ka zas plánuje sledovať zmeny veľkoobchodných podmienok u roamingových partnerov vo Veľkej Británii a zváži prípadnú úpravu podmienok pre koncových užívateľov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #mobilní operátori #Slovak Telekom #Orange #roaming #O2 #EU roaming #4ka