IWF: Sexuálne zneužívanie detí na internete dosiahlo v roku 2021 rekord

V roku 2021 bolo na internete zaznamenaných trikrát viac prípadov sexuálneho zneužívania detí vo veku sedem až desať rokov než v roku 2020. Vo štvrtok o tom informovala organizácia Internet Watch Foundation (IWF), citoval ju portál britskej stanice Sky News.

13.01.2022 19:39
IWF Foto:
debata (1)

IWF vlani zaznamenala celkovo 361.000 hlásení o podozrivých trestných materiáloch takéhoto charakteru, čo je vôbec najvyšší počet, odkedy pred 15 rokmi začala monitorovať zneužívanie na internete.

IWF, ktorá na internete vyhľadáva obsah tohto druhu a odstraňuje ho, informovala, že v roku 2021 trávilo na internete dlhší čas viac ľudí, a to predovšetkým školopovinných detí. V dôsledku toho mohli byť aj ľahším terčom pre tzv. kyberzločincov či sexuálnych predátorov.

Honor, Magic V, ohybný displej, smartfón Čítajte aj Ohybné mobily sa stávajú dostupnejšími. Vlastné 'véčko' už ponúka aj Honor

Táto organizácia so sídlom v anglickom Cambridge vo svojej správe napísala, že oproti roku 2020 zaznamenala „trojnásobné“ zvýšenie v počte záberov zachytávajúcich sedem až desaťročné deti, ktorých predátori zmanipulovali tak, aby sa samé natočili. Podľa IWF boli tieto materiály často vyrobené s použitím webkamier v detskej izbe a potom zdieľané na internete.

Podľa výkonnej riaditeľky IWF Susie Hargreavesovej je nevyhnutné, aby sa rodičom dostávalo viac podpory, a oni tak mohli lepšie porozumieť a spozorovať nebezpečné aktivity na internete a nakoniec pred nimi aj ochrániť svoje deti.

Asus, ZenBook Fold, notebook Čítajte aj Asus predstavil notebook budúcnosti. Má obrovský ohybný displej

Riaditeľka upozornila, že sexuálne zneužívanie internetovými predátormi sa veľmi často odohráva priamo v detských izbách a rodičia o tom vôbec netušia. Dodala, že aj „jeden dobrý rozhovor“ dieťaťa s rodičmi môže „všetko zmeniť“ a predísť celoživotnej traume.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #technológie #sexuálne zneužívanie