Nemci si posvietili na mobily Xiaomi. Žiaden obsah vraj necenzurujú

Nemecké úrady si posvietili na smartfóny Xiaomi, ktoré podľa litovského ministerstva obrany umožňujú cenzurovať obsah. Žiadne zadné vrátka v nich ale nenašli.

20.01.2022 08:00
čína, počítač, klávesnica, cenzúra, špionáž,... Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Možno si spomeniete na správu z minulého roka, keď litovské ministerstvo obrany vyzvalo obyvateľov krajiny, aby sa zbavili čínskych mobilov Xiaomi. Dôvod? Mobily údajne disponujú funkciou automatického cenzurovania problematického obsahu. Podľa ministerstva dokážu telefóny cenzurovať vyhľadávanie, ktoré by mohlo prekážať čínskej vláde. Medzi “nevhodné” vyhľadávacie frázy patria napríklad “Nezávislosť Tibetu” či “Nech žije nezávislý Taiwan”. Takáto cenzúra má jedno špecifikum – môže byť kedykoľvek na diaľku aktivovaná. Litovské úrady ale priznávajú, že objavený nástroj v mobiloch aktivovaný zatiaľ nebol, no vďaka “zadným vrátkam” sa tak môže kedykoľvek stať.

Prekvapivé varovanie nenechalo chladnými ani ďalšie štáty, ktoré sa rozhodli telefóny Xiaomi podrobiť vlastnému skúmaniu. Posvietilo si na ne napríklad aj Nemecko. Spolkový úrad pre bezpečnosť informačnej techniky si dal za cieľ zistiť, či majú kolegovia z Litvy pravdu alebo sa v obvineniach čínskeho giganta zmýlili. V týchto dňoch zverejnili správu, podľa ktorej vraj nič nenasvedčuje tomu, že by telefóny mohli obsah sami cenzurovať. Analytici skúmali zdrojové kódy a zistili, že neobsahujú ani zadné vrátka, ani zabudovanú záhadnú funkciu, ktorá by mohla byť na diaľku aktivovaná.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #smartfón #cenzúra #Litva #Xiaomi