Meta (Facebook) zostrojila údajne najvýkonnejší superpočítač na svete

Úlohou nového superpočítača má byť trénovanie strojového učenia. Podľa Marka Zuckerberga je najrýchlejší na svete.

26.01.2022 08:00
meta
Ilustračné foto
debata

Aj superpočítače sa menia. Kým v minulosti boli zostrojené tak, aby disponovali čo najvyššou “hrubou” výpočtovou silou, dnes sa vývoj sústreďuje najmä na výkon pri zdokonaľovaní strojového učenia. Spoločnosť Meta, pod ktorú patrí aj sociálna sieť Facebook, sa v týchto dňoch pochválila práve takýmto superpočítačom, ktorý má mať prívlastok najrýchlejší na svete. Najvýkonnejší však nie je v hrubej výpočtovej sile, ale pri výpočtoch zameraných práve na strojové učenie. “Meta vyvinula AI superpočítač, ktorý môžeme označiť za najrýchlejší na svete,” pochválil sa šéf spoločnosti, Mark Zuckerberg. Vývoj sofistikovaného systému má byť dokončený ešte tento rok.

Preklady z rôznych jazykov v reálnom čase

Na čo takýto superpočítač bude slúžiť? Meta očakáva, že jej pomôže pri vývoji algoritmov používaných napríklad na detekciu nenávistných príspevkov na sociálnej sieti alebo pri vývoji prvkov rozšírenej reality metaverse označovanej aj za fenomén budúcnosti. “Nový systém pomôže výskumníkom pri zostrojení nových a pokročilejších modelov umelej inteligencie, ktoré budú schopné využívať strojové učenie v rozsahu biliónov objektov – počnúc stovkami rôznych jazykov, analýzy textu, obrázkov a videí,” uvádza sa na blogu spoločnosti.

Bežní používatelia by vďaka podobným algoritmom mohli napríklad v blízkej budúcnosti využívať automatizované prekladače, ktoré by dokázali počas videohovoru alebo telefonátu prekladať hovorené slovo v reálnom čase. Vďaka tomu by už neexistovali prekážky pri komunikácii ľudí hovoriacich rôznymi jazykmi.

Meta superpočítač nevyvíja len z roztopaše. Kvôli ambicióznym plánom v súvislosti s paralelným digitálnym svetom metaverse je pre ňu takýto systém nevyhnutnosťou. Vývoj a spracovanie virtuálnej a rozšírenej reality si vyžaduje extrémny a najmä špecifický výpočtový výkon.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #umelá inteligencia #superpočítač #méta #metaverse