Dánsko plánuje zdaniť streamovacie služby Netflix a HBO Max

Dánska vláda plánuje zaviesť špeciálnu daň na streamovacie služby, ktorá by sa dotkla Netflixu, HBO a mnohých ďalších. Dôvodom má byť férovejšia podpora domácej filmovej produkcie.

12.02.2022 06:00
netflix, Foto:
Ilustračné foto
debata

Dánska vláda možno už onedlho schváli zavedenie špeciálnej dane, ktorá sa dotkne všetkých streamovacích služieb v krajine počnúc Netflixom až po HBO Max. Daň, ktorú obhajuje Dánsky filmový inštitút má podporiť miestnu kinematografiu. Daň vo výške piatich percent z celkových príjmov v krajine by mali platiť streamovacie služby ponúkajúce videoobsah.

Podľa filmového inštitútu DFI majú služby ako Netflix na svedomí nižšiu popularitu miestnej tvorby. Aj preto navrhuje, aby služby museli povinne sprístupniť svoj algoritmus s cieľom preskúmať, ktoré filmy odporúčajú svojim predplatiteľom. DFI sa domnieva, že Netflix a ďalší propagujú najmä zahraničný obsah na úkor dánskej filmovej tvorby, ktorá kvôli tomu prichádza o zisky. Päťpercentná daň by preto mala byť ňu kompenzáciou. Dánska ministerka kultúry Ane Halsboe-Jorgensen tvrdí, že “streamovacie služby priamo ohrozujú dánsky obsah, ktorá nás spája ako spoločnosť.”

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #netflix #streamovacie služby #HBO Max