Apple upraví softvér v lokalizačných príveskoch AirTag. Bude brániť špehovaniu

Použiť prívesky AirTag na špehovanie ľudí bude po novom oveľa zložitejšie. Sami na seba upozornia hlasným zvukom a notifikáciou na mobile.

18.02.2022 08:00
Apple, AirTag, lokalizačný prívesok Foto:
Lokalizačné prívesky Apple AirTag.
debata

Prívesky AirTag slúžia na sledovanie polohy osobných vecí, napríklad kľúčov, peňaženky, či tašky. Obzvlášť prínosné sú pre ľudí, ktorí osobné predmety často strácajú alebo ich len nevedia nájsť. Apple na sledovanie polohy využíva rozsiahlu sieť pripojených zariadení z vlastného ekosystému. Preto stačí, ak sa prívesok nachádza neďaleko akéhokoľvek iPhonu a jeho majiteľ získa predstavu o jeho polohe. Prívesok anonymne komunikuje so všetkými iPhonmi vo svojom okolí, s ktorými si vymieňa dáta o polohe cez Bluetooth. A keďže majiteľov iPhonov je po celom svete viac než dosť, je takmer isté, že stratený predmet sa podarí majiteľovi nájsť.

Problémom, ktorému však Apple musel čeliť je zneužívanie prívesku na špehovanie ľudí. Inak povedané, stačí, ak svoj prívesok strčíte kamarátovi do tašky alebo ho skryjete do auta a presne zistíte, kde sa práve nachádza bez toho, aby o tom vedel. Firma preto onedlho implementuje viacero noviniek, ktoré majú neželanému špehovaniu zabrániť alebo ho aspoň skomplikovať. Doteraz sa majiteľom iPhonov na displeji zobrazuje len upozornenie, že spolu s nimi “cestuje” aj cudzí AirTag.

Po novom sa má majiteľovi sa pri prvom spárovaní prívesku s mobilom zobraziť varovanie, že využitie zariadenia na sledovanie ľudí bez ich súhlasu môže byť v niektorých krajinách nelegálne. Takisto majitelia novších iPhonov (od modelu 11) budú môcť presne zistiť, kde sa neznámy prívesok nachádza. Sledovaní budú tiež môcť na prívesku aktivovať vydávanie hlasnejšieho tónu, ktorý im ho pomôže lokalizovať. AirTag bude takisto vydávať zvuk, ak bude dlhšiu dobu vzdialený od svojho majiteľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #AirTag #prívesok #lokalizátor