Hackeri opäť útočia na klientov slovenských bánk. Pozor na podvodné SMS správy

Na Slovensku sa v posledných týždňoch vo veľkom počte objavujú podvodné SMS správy, cez ktoré sa útočníci snažia vylákať od klientov bánk citlivé údaje. Najväčší pozor by si mali dávať zákazníci Fio banky a Prima Banky.

22.02.2022 08:00
Falošná stránka, Fio Banka, útočnici, hackeri Foto:
Falošná stránka Fio Banky, cez ktorú sa útočníci snažia vylákať citlivé údaje obeti.
debata (5)

Spoločnosť Eset upozornila na vlnu podvodných SMS správ, ktoré cielia najmä na klientov dvoch slovenských bánk – Fio banky a Prima banky. Útočníci sa v nich snažia obete presvedčiť, aby navštívili falošnú stránku banky a prihlásili do svojho účtu. Takýmto spôsobom od nich dokážu vylákať osobné, prístupové či inak citlivé údaje. Útočníci správy rozosielajú plošne, takže SMS správy môžu byť doručené aj ľuďom, ktorí vo Fio a Prima banke účty nemajú. „Ľudia by mali zvýšiť pozornosť pri prichádzajúcich SMS správach, pretože na rozdiel od emailu majú tendenciu otvárať každú jednu. Ich bezpečnostný štandard je pritom v porovnaní s najrozšírenejšími četovacími službami výrazne nižší,“ uviedol Ondrej Kubovič z Esetu.

Cez podvodné SMS správy sa snažia útočníci... Foto: Eset
Fio Banka, fišing, podvodné SMS Cez podvodné SMS správy sa snažia útočníci presvedčiť obete, aby navštívili podvodné stránky banky.

Odosielateľom podvodných správ je InfoSMS alebo Info. Pod rovnakou hlavičkou sú však doručované aj SMS správy napríklad od diaľničnej spoločnosti či štátnych úradov. Niektoré mobilné telefóny však dokážu falošné správy odhaliť a automaticky ich označia ako nevyžiadané. V správach sa uvádza napríklad: “Primabanka: Po aktualizácii našich podmienok používania vás žiadame o overenie informácii o vašom účte” alebo “Váš bankový účet bol zablokovaný. Prihláste sa tu hneď teraz alebo bude účet uzavretý.”

V správach sa nachádza aj odkaz na podvodnú stránku, ktorá vyzerá takmer identicky s oficiálnou stránkou banky. Líši sa len vo webovej adrese, v ktorej sú bodky nahradené pomlčkami, prípadne adresa obsahuje aj slová ako overenie či zabezpečenie. “Fišingové stránky nemajú šifrovací certifikát, takže sa k údajom môžu dostať aj ďalší útočníci,” doplnil O. Kubovič.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #Prima banka #Eset #falošné správy #fišing #Fio Banka