Takto reagujú technologické firmy na ruskú agresiu na Ukrajine

Prinášame vám stručný prehľad technologických firiem, ktoré zareagovali na ruskú agresiu na Ukrajine. Mnohé sa sťahujú z ruského trhu alebo obmedzujú predaj produktov či dostupnosť služieb.

03.03.2022 16:35
Ukrajina / Protest / Foto: ,
Protest pred Veľvyslanectvom Ruskej federácie v Bratislave, 23. februára 2022
debata (1)

Ruská invázia na Ukrajinu nezostala bez odozvy ani v prostredí technologických firiem. Okrem najväčších sankcií, ktoré kedy boli na niektorú krajinu uvalené, sa viacero IT firiem rozhodlo vyjadriť svoj nesúhlas s inváziou po svojom. Avšak aj samotné obmedzenie prístupu ruských finančných inštitúcií k systému SWIFT napríklad znamená, že Rusi nedokážu pomocou platobných kariet zaplatiť za predplatné k viacerým online službám. Klienti bánk Sberbank, Tinkoff a Alfa-Bank nedokážu uhrádzať predplatné za Netflix či Spotify. Užívateľom sa pri neúspešnom pokuse o zaplatenie zobrazí správa s textom “Vyskytol sa problém s použitou platobnou kartou. Použite inú kartu alebo si vo vašej banke skontrolujte povolenie vykonávania medzinárodných transakcií.”

Apple pozastavuje predaj produktov

V oficiálnom vyjadrení Apple oznámilo, že “je hlboko znepokojené ruskou inváziou na Ukrajinu a stojí za všetkými ľuďmi, ktoré trpia v dôsledku násilia.” Firma zároveň pozastavila predaj všetkých produktov v krajine a platobný systém Apple Pay ako aj ďalšie služby prevádzkuje len v obmedzenom režime. V Ukrajine po vzore Google zablokovala vo svojich Mapách zobrazovanie premávky v reálnom čase. Tým chce zabrániť tomu, aby ruskí vojaci dáta zneužili na cielenie útokov na frekventované miesta. Mimo Ruska Apple odstránil z obchodu aplikácie spravodajských serverov RT a Sputnik.

Google sa vo svojich Mapách odmlčal

Google vo svojich Mapách poskytuje pomerne presné informácie o aktuálnej premávke a dopravných zápchach. Táto funkcia je užitočná najmä vtedy, ak vodiči potrebujú zistiť, ktorým miestam sa majú radšej vyhnúť. Pri odrážaní útokov na civilné ciele však môžu byť takéto verejné dáta kontraproduktívne. Google preto v celej Ukrajine zablokoval zobrazovanie premávky a takisto upravil vyhľadávacie algoritmy. Užívateľom napríklad ponúkne informácie o možnom azyle a organizáciách, na ktoré sa môžu v prípade potreby obrátiť. Google tiež pomáha viac ako stovke ukrajinských webov vrátane spravodajských serverov s ochranou pred DDoS útokmi. Z YouTube v celej Európe tiež odstránil kanály ruského spravodajstva RT a Sputnik. RT takisto nebude môcť monetizovať svoj obsah za pomoci reklamy. Na rozdiel od ostatných však Google väčšinu svojich služieb v Rusku prevádzkuje. Údajne tak pomáha ľuďom, aby získavali informácie z celého sveta a aj mimo štátom kontrolovaných mé­dií.

Meta/Facebook blokuje Sputnik a RT

Facebook bol vo svojich krokoch opatrnejší. “V súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu venuje náš tím zvýšenú pozornosť identifikovaniu množiacich sa hrozieb a okamžitej reakcie na ne,” uviedla Meta vo svojom vyhlásení. Firma oznámila, že na Facebooku a Instagrame v celej EÚ zablokuje prístup k stránkam staníc RT a Sputnik. Väčšiu pozornosť venuje aj overovaniu informácií v zdieľaných príspevkoch na sociálnych sieťach (tzv. fact-checking). Rusko od Meta údajne požadovalo ukončenie kontroly pravdivosti informácií a označovania falošných správ, čo však firma odmietla urobiť.

Microsoft upravil pozíciu serverov RT a Sputnik vo vyhľadávači Bing

“Sme veľmi znepokojení prebiehajúcimi kybernetickými útokmi na digitálne ciele ukrajinských občanov, ako aj útokmi na finančný a poľnohospodársky sektor, humanitárne organizácie a spoločnosti v rámci energetického sektora,” uviedol Microsoft. Zároveň z obchodu Windows App Store odstránil spravodajskú aplikáciu RT news a znížil hodnotenie serverov RT a Sputnik vo vyhľadávacom algoritme, takže sa budú vo výsledkoch v prehliadači Bing zobrazovať až na posledných pozíciách. Microsoft na všetkých svojich platformách zablokoval aj reklamu, ktorú si RT a Sputnik platili.

Netflix nezaradí do ponuky 20 ruských televízií

Netflix má v Rusku zhruba milión predplatiteľov. Kvôli novému zákonu, ktorý vstúpil do platnosti len prvého marca Rusko vyžaduje, aby bolo v službe dostupných až 20 štátom kontrolovaných televíznych staníc. V kontexte prebiehajúcej invázie však Netflix túto požiadavku nezapracoval. “V súvislosti so súčasnou situáciou nemáme v pláne pridať tieto stanice do nášho portfólia,” oznámila firma. Firma takisto pozastavuje všetky projekty v Rusku, vrátane plánovaných akvizícií.

Starlink sprístupnil satelitný internet pre Ukrajinu

Spoločnosť Starlink, ktorá patrí miliardárovi Elonovi Muskovi bude v Ukrajine poskytovať služby satelitného internetu. Doposiaľ v krajine služba nefungovala, no jej rozšíreniu dopomohla práve ruská invázia. Musk poslal na Ukrajinu takisto zariadenia na prístup k internetu, ktorý sa namiesto pozemnej infraštruktúry spolieha na signál z družíc. Vďaka tomu by obyvatelia Ukrajiny a miesta vláda nemali stratiť prístup k internetu ani pri vážnejšom narušení miestnej kritickej infraštruktúry.

Dell a HP pozastavujú predaj produktov, Intel a AMD nedodajú čipy

Počítačové firmy Dell a HP oznámili, že prerušujú predaj produktov v Rusku. HP v dôsledku uvalených sankcií do Ruska nebude dodávať svoje produkty. Najväčší výrobcovia počítačových čipov, spoločnosti Intel a AMD sa takisto pripojili k bojkotujúcim firmám a pozastavili dodávky svojich čipov do Ruska. Kvôli tomu môžu mať v krátkom čase problémy prevádzkovatelia serverov a datacentier. Významne by tiež mohla vrásť cena spotrebnej elektroniky, keďže budú chýbať základné komponenty na jej výrobu.

Tento zoznam nie je ani zďaleka kompletný, keďže zoznam technologických a výrobných firiem, ktoré sa rozhodli reagovať na ruskú agresiu na Ukrajine sa neustále rozširuje. Analytik Vladimír Kaštier spracoval a zverejnil súhrnný zoznam firiem, ktoré sa rozhodli reagovať na ruskú inváziu na Ukrajinu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Microsoft #Apple #Rusko #netflix #vojna na Ukrajine #sankcie voči Rusku