Rusko sa vyhráža zablokovaním Wikipédie. Prekáža mu článok o úmrtiach ukrajinských civilistov

Ruský regulačný úrad Roskomnadzor sa vyhráža Wikipédii zablokovaním jej ruskojazyčnej verzie kvôli článku o ruskej invázii na Ukrajinu.

04.03.2022 07:39
Wikipedia, Wikipédia, encyklopédia, Wikimedia... Foto:
Ilustračné foto
debata (17)

Zatiaľ čo sa deti v ukrajinských školách tesne pred začiatkom ruskej invázie učili ako prežiť vojenské útoky, ako nosiť nepriestrelné vesty, prilby a ako identifikovať výbušniny, ruské deti dostávajú povinnú lekciu miestnej interpretácie historických udalostí. Učitelia v ruských školách musia študentom vysvetľovať, ako NATO ohrozuje bezpečnosť ich krajiny a ako boli ruskí vojaci vyslaní na špeciálnu mierovú misiu na Ukrajinu. Slová ako invázia, ofenzíva či vyhlásenie vojny sa pri zmienke o vojne v Ukrajine stali v Rusku zakázanými. V krajine tak zostala už len hŕstka nezávislých zdrojov informácií, kde sa mohli obyvatelia dočítať o tom, čo sa deje v Ukrajine. Wikipédia je jedným z nich.

Ruský regulačný úrad Roskomnadzor však podľa agentúry Reuters Wikipédiu varoval v súvislosti s článkom o “ruskej invázii na Ukrajinu”. Regulátor tvrdí, že server nelegálne zdieľa informácie a zverejňuje správy o množstve úmrtí vojakov Ruskej federácie a civilného obyvateľstva Ukrajiny, vrátane detí. Rusko pritom o úmrtiach z radov vlastných vojakov a civilistov v Ukrajine takmer vôbec neinformuje. Roskomnadzor od Wikipédie požaduje úpravu predmetného článku a odstránenie údajne nepravdivých informácií.

V prípade Wikipédie za obsah a kvalitu zdrojov zodpovedajú prispievatelia. Každý jeden zdroj je pritom viackrát overovaný početnou komunitou a v prípade, ak sú zdieľané informácie nepravdivé, iný členovia ich z článku okamžite odstránia. Navyše všetky články sú “živé”, čo znamená, že sú priebežne upravované a aktualizované. Ak zdroje nie sú overiteľné komunita na to upozorní administrátorov, ktorí zasa referencie v článku označia ako neoveriteľné. Otázne je preto, ako ďaleko bude ochotný ruský regulátor zájsť a či naozaj zakročí voči celej ruskojazyčnej verzii Wikipédie, ktorá má aj v Rusku dobrú reputáciu.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Wikipedia #vojna na Ukrajine