Rusko sa vraj chystá odpojiť od internetu. Raz si to už vyskúšalo

V kuloároch sa šepká, že Rusko už v marci môže zatiahnuť železnú oponu aj na internete. Odpojenie sa od svetového internetu je údajne stále v hre. Nie je však novinkou. Rusko si to už pred pár rokmi “nanečisto” vyskúšalo.

07.03.2022 12:03
nožnice, kábel, prestrihnutie, odstrihnutie od... Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

Odpojenie Ruska od globálneho internetu je nielen v hre, ale prípravy naň sú údajne v plnom prúde. Uviedla to bieloruská nezávislá televízia Nexta, ktorá sa mala oboznámiť s utajovanými dokumentami ruskej vlády. Odpojenie od internetu by však neznamenalo takzvaný “blackout”, ale úpravu zdrojov, ku ktorým môžu mať občania prístup. Niečo podobné už funguje v Číne, kde sú blokované viaceré zahraničné služby, a tie, ktoré stále fungujú, musia vyhovieť miestnemu cenzorovi. Jeho úlohou je spravovať dostupné informácie. Vo vyhľadávači tak nie je možné nájsť detaily o nezávislosti Tibetu, o masakre na Námestí Nebeského kľudu v Pekingu, či utláčaní Ujgurov. Zdá sa, že Rusko by ale mohlo zájsť ešte o krok ďalej.

Podľa dokumentov, ktoré Nextra zverejnila na svojom Twitteri, by sa mali všetky servery a domény presunúť pod ruskú štátnu doménu .ru, a to najneskôr do 11. marca. Inak povedané, ruský internet sa oddelí od celosvetového internetu a všetok obsah bude kontrolovaný ruským cenzorom Roskomnadzor. Automaticky to neznamená, že občania stratia prístup k zahraničným stránkam. Prístup im bude umožnený ale len vtedy, ak budú podľa štátneho cenzora nezávadné. Akékoľvek pokusy občanov pripojiť sa k “neautorizovaným” zahraničným stránkam by boli neúspešné a Rusko by týmto spôsobom vytvorilo akýsi vlastný intranet. Na podobnom systéme už funguje napríklad Severná Kórea, ktorej obsah internetu by sa dal ale zálohovať na jedno dévédéčko.

Rusko je na odpojenie od internetu pripravené

Rusko si odpojenie od internetu vyskúšalo už v roku 2019. Vtedy o ňom hovoril ruský premiér D. Medvedev ako o atómovej možnosti, ku ktorej by sa krajina odhodlala, až keď by to bolo nevyhnutné. Takúto kybernetickú pohotovosť vtedy nariadil nový zákon s názvom Národný program digitálnej ekonomiky, ktorý od prevádzkovateľov internetu vyžadoval, aby v prípade výnimočnej udalosti, akou je napríklad kybernetická vojna, dokázali v obmedzenej miere zabezpečiť chod internetových služieb. Inak povedané, aby v prípade odpojenia krajiny od celosvetového internetu, dokázali fungovať v režime akéhosi intranetu. Tento moment, zdá sa, práve nastal.

Odpojenie od internetu Rusko testovalo v niekoľkých fázach. Prvého novembra 2019 začalo testovať vlastnú alternatívu internetu s názvom RuNet, ktorý je možné považovať za nástroj na odrezanie krajiny od západného sveta. Už vtedy sa krajina pripravovala na to, aby mohla obmedziť prevádzku internetových služieb a presmerovať ich na ruské servery. V decembri 2019 vláda potvrdila, že “odstrihnutie” od internetu prebehlo úspešne a federácia by tak mala byť v prípade kybernetickej pohotovosti pripravená zasiahnuť.

VPN by v krajine nefungovalo

Zaujímavosťou je, že regulátor by mal mať v takomto režime úplnú kontrolu nad všetkými službami internetu. Špecifikom internetu, pri ktorom komunikáciu na všetkých uzloch kontroluje jedna centralizovaná entita je, že v krajine nebudú fungovať napríklad virtuálne privátne siete (VPN). Tie užívatelia využívajú v niektorých krajinách na prístup k stránkam, ktoré národný regulátor blokuje. V Číne je to napríklad Facebook, v arabských krajinách izraelské stránky alebo pornografia. Akonáhle sa však krajina od internetu odpojí úplne, VPN programy nebudú môcť obísť štátom kontrolované uzly a pripojiť sa napríklad na servery v Nemecku či Spojených štátoch. Tie totiž v uzatvorenej sieti akoby neexistovali.

Ak by sa napokon plány nenaplnili a Rusko by sa neodhodlalo odpojiť od celosvetového internetu, stále má v rukách silné karty. V posledných dňoch a týždňoch krajina začala cenzurovať alebo úplne blokovať viaceré zahraničné stránky a služby. Stopku dala Twitteru a Facebooku a viaceré zahraničné služby sa rozhodli takisto preventívne obmedziť svoje pôsobenie v krajine. Medzi inými napríklad Netflix alebo TikTok, ktoré buď bojkotujú ruskú inváziu alebo sa obávajú postihov, ktoré im hrozia, ak svoju činnosť neprispôsobia novému zákonu. Ten zakazuje šíriť iné, než oficiálne informácie o ruskej armáde a “špeciálnej mierovej operácii” v Ukrajine.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #internet #intranet #vojna na Ukrajine #RuNet