Slováci budú môcť priať 'smrť Putinovi'. Facebook vydal kontroverzné rozhodnutie

Vďaka kontroverznému kroku Facebook dočasne umožní ľuďom zdieľať nenávistné príspevky v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Naďalej však nepovolí príspevky, v ktorých užívatelia volajú po násilí na ruských civilistoch.

11.03.2022 07:39 , aktualizované: 13:46
Vladimir Putin Foto: ,
Plagát so slovom vrah pri podobizni ruského prezidenta Vladimira Putina počas protestu proti ruskej invázii na Ukrajine v izraelskom meste Tel Aviv 3. marca 2022

Mali by sa na zdieľanie nenávistných príspevkov na sociálnych sieťach vzťahovať výnimky? Podľa Facebooku áno. Najväčšia sociálna sieť v týchto dňoch oznámila kontroverznú novinku – ľuďom vo vybraných krajinách umožní zdieľať nenávistné príspevky v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Ľudia budú môcť v príspevkoch napríklad priať „smrť Putinovi a ruským okupantom“ bez toho, aby im hrozilo zablokovanie profilu. Facebook je pritom známy tým, že je voči hanlivým príspevkov, ktoré vyzývajú k násiliu alebo prehlbujú nenávisť, veľmi nekompromisný a užívateľom po nahlásení obmedzení niektoré funkcie.

Volanie po smrti Putina a Lukašenka bude na Facebooku povolené

„V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu sme dočasne povolili niektoré formy politického prejavu, ktoré by za bežných okolností porušovali naše pravidlá,“ uviedol hovorca spoločnosti Meta britskému spravodajskému serveru BBC. Používatelia vo vybraných krajinách si budú môcť verejne zanadávať na prezidenta Putina a Lukašenka a priať im smrť za predpokladu, že vo svojich príspevkoch nebudú volať po násilí na ruských či bieloruských civilistoch. „Volanie po násilí voči Rusom bude umožnené len vtedy, pokiaľ sa príspevok bude týkať výhradne invázie na Ukrajinu,“ píše BBC.

V zozname krajín, v ktorých bude zdieľanie nenávistných príspevkov dočasne povolené je aj Slovensko. Česko sa v ňom paradoxne nenachádza. Okrem Slovákov si budú môcť ruským vojakom priať to najhoršie aj obyvatelia Arménska, Azerbajdžanu, Estónska, Gruzínska, Maďarska, Litvy, Lotyšska, Poľska, Rumunska, Ruska a Ukrajiny.

Rusko hrozí stopkou

Kremeľ v reakcii na správu oznámil, že Rusko ukončí v krajine činnosť spoločnosti Meta, ak sa tvrdenie ukáže ako pravdivé. „Nechceme uveriť správe Reutersu – je jednoducho príliš ťažké tomu uveriť,“ povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Dúfame, že to nie je pravda, pretože ak je, potom to bude znamenať, že bude treba urobiť definitívne opatrenia na ukončenie činnosti spoločnosti (Meta Platforms),“ dodal Peskov, ktorého citovala agentúra Reuters.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Rusko #facebook #sociálna sieť #méta #vojna na Ukrajine #ruská invázia