Hackeri Anonymous ukoristili státisíce súborov z ruského regulačného úradu

Hackerom zo skupiny Anonymous sa podarilo ukoristiť viac ako 340-tisíc utajovaných súborov z ruského regulačného úradu Roskomnadzor.

12.03.2022 20:09
Anonymous Foto:
Ilustračné foto
debata (20)

Odstrihne sa Rusko od internetu alebo bude naďalej riskovať útoky hackerov zo zahraničia? Ak sa rozhodne pre druhú možnosť, musí sa pripraviť na to, že hackeri majú v rukách silné zbrane. Zoskupenie Anonymous, ktoré po vojenskej invázii Ruska na Ukrajinu vyhlásilo Putinovmu režimu kybernetickú vojnu, hlási ďalšie veľkolepý úlovok. Hackerom sa podarilo napadnúť servery regulačného úradu Roskomnadzor, ktorému odcudzili viac ako 360-tisíc utajovaných dokumentov. Súbory má zhruba 820 gigabajtov a obsahujú aj e-mailovú komunikáciu s prílohami, ktoré však môžu byť infikované malvérom. Vo svojom vyhlásení Anonymous uviedli, že sú presvedčení o tom, že “obyvatelia Ruska by mali mať prístup k informáciám o ich vláde.” V odcudzených súboroch sa údajne môžu nachádzať aj informácie o blokovaní a filtrovaní obsahu, ktorý ruský cenzor považuje za problematický.

Anonymous úspešne zaútočili na viaceré štátne inštitúcie a miestne firmy. Medzi ich najväčšie úspechy patrí nabúranie sa na servery televíznych staníc v Rusku a úpravu vysielacieho programu, do ktorého zaradili videá priamo z dejiska vojnového konfliktu na Ukrajine. Viacero stránok ruských televízií a spravodajských serverov sa im takisto podarilo odstaviť, rovnako ako špionážne satelity vesmírnej agentúry Roskomos.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hackeri #regulačný úrad #Anonymous #Roskomnadzor #vojna na Ukrajine