Vojna na Ukrajine pokračuje aj v kybernetickom priestore. Obe strany varujú pred útokmi

Internetová stránka ruských úradov čelí bezprecedentným útokom, ale ministerstvo digitalizácie, spojov a masovej komunikácie organizuje filtráciu prevádzky zahraničného internetu, napísala dnes ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na uvedené ministerstvo.

17.03.2022 09:38
Kyberútok / počítač / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Ukrajinské ministerstvo vnútra naopak podľa tamojšej agentúry Unian varovalo pred počítačovými útokmi na hlavné televízne stanice a regionálne médiá.

Ruské vládne orgány a štátne spoločnosti sa stali terčom počítačových útokov kvôli ruskej invázii na Ukrajinu. V posledných týždňoch zaznamenali výpadky alebo dočasné problémy s prístupom webovej stránky Kremľa, ako aj hlavných aeroliniek Aeroflot či najväčšej sporiteľne Sberbank, pripomenula agentúra Reuters.

Kaspersky Lab Unava z ochrany sukromia ilustracny obrazok Čítajte aj Nemecký úrad varuje pred používaním ruského antivírusového programu Kaspersky

„Ministerstvo digitalizácie organizuje prácu na filtrácii prevádzky s využitím technických prostriedkov, ktoré pomáhajú čeliť hrozbám, a tiež vedie medzirezortnú koordinačnú prácu v nových podmienkach. Teraz zaznamenávame bezprecedentné útoky na weby úradov. Ak predtým ich sila vo vrcholných okamihoch dosahovala 500 gigabajtov, teraz je to do jedného terabajtu. Sú dvakrát až trikrát silnejšie ako predtým zaznamenané najvážnejšie incidenty,“ citoval TASS z komuniké ruského ministerstva.

Podľa denníka RBK ministerstvo v liste centrálnej banke ponúklo ruským finančným ústavom pomoc v boji proti DDoS útokom zo zahraničia.

Do boja proti Rusku v kybernetickom priestore sa pred časom zapojili hackeri zo skupiny Anonymous. Počas uplynulého víkendu zaútočili na nemeckú dcérsku spoločnosť ruského ropného koncernu Rosnefť a podľa svojho vyhlásenia jej spôsobili veľké škody. Skupina Anonymous podnikla kvôli invázii na Ukrajinu niekoľko kybernetických útokov aj na ruské médiá a úrady.

anonymusx Čítajte aj Hackerská skupina Anonymous vyzvala Rusov, aby sa postavili Putinovi

DDoS útoky na ukrajinské televízie a regionálne médiá by podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Vadyma Denysenka mohli vypuknúť dnes alebo v piatok. Mohlo by ísť o niečo podobné ako stredajší útok na spravodajskú televíziu Ukraina 24, kde hackeri na informačnú lištu bežiacu na obrazovkách vložili falošnú výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na zloženie zbraní. Televízia vzápätí varovala, že ide o klamlivú správu „nepriateľských hackerov“, Zelenskyj sa vysmial „detinskej provokácii“ a na zloženie zbraní vyzval ruských vojakov.

„Sú (Rusi) veľmi primitívni vo svojich falošných správach, čo je pre nás veľká výhoda,“ poznamenal dnes Denysenko podľa Unian.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #kyberpriestor #vojna na Ukrajine #kyberútoky