Rusko spustí vlastnú verziu Instagramu s názvom Rossgram

Rusko zablokovalo Instagram, Facebook a Twitter, no pre miestnych obyvateľov pripravilo alternatívu s názvom Rossgram, ktorá bude fungovať rovnako ako Instagram.

18.03.2022 07:47
Instagram, Facebook Foto:
Ilustračné foto
debata (21)

Rusko sa od internetu síce stále neodpojilo, no už stihlo zablokovať viaceré sociálne siete, ktoré používali milióny Rusov. Najviac ľudí zabolelo zatrhnutie Instagramu, ktorý bol v krajine mimoriadne populárny. Niektorí sa vynašli a začali používať nástroje virtuálnej privátnej siete VPN, ktoré umožňujú zmeniť lokalitu a pristupovať k službám a stránkam, ktoré inak nie sú v krajine prístupné. Podľa najnovších správ vzrástlo v Rusku používanie VPN až 10-tisícnásobne. Ak však dôjde ku krajnej možnosti – teda odpojeniu sa od celosvetového internetu, VPN ľuďom pri prístupe k zahraničným stránkam nepomôže.

Rusko v týchto dňoch oznámilo, že pripravuje spustenie vlastného klonu Instagramu s názvom Rossgram. Fungovať by mal úplne rovnako – teda užívatelia by na ňom mohli zdieľať svoje fotografie, videá a príbehy. Novinkou má byť aj platený prístup k uzamknutému obsahu alebo verejné finančné zbierky (tzv. crowdfunding). Spustenie je naplánované na 28. marca. Medzitým viacero ruských “influencerov” pred ohlaseným zablokovaním Instagramu vyzývalo svojich sledovateľov, aby ich začali sledovať v ruskej službe Telegram, ktorá takisto ponúka možnosť zdieľania fotiek a videí.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Twitter #facebook #sociálna sieť #Instagram #vojna na Ukrajine #Rossgram