Google kvôli vojne na Ukrajine rozšíril funkcie v Mapách a vo vyhľadávači

Nové funkcie v Mapách a vo vyhľadávači umožnia firmám ponúkať ubytovanie pre utečencov zadarmo alebo so zľavou. Firmy a organizácie môžu vo svojom profile doplniť údaj, že sú ochotné poskytnúť pomoc ľuďom v núdzi.

26.03.2022 17:32
Google, Vyhľadáva, vojna na Ukrajine, pomoc... Foto:
Google firmám umožní informovať o pomoci utečencom z Ukrajiny.
debata

Kvôli vojne utiekli z Ukrajiny viac ako tri milióny obyvateľov. V najbližších týždňoch sa môže tento počet až zdvojnásobiť. Google v týchto dňoch oznámil, že sa rozhodol zareagovať na utečeneckú krízu a vo svojich Mapách a vyhľadávači sprístupnil nové funkcie, ktoré majú pomáhať utečencom pri hľadaní bezplatného alebo zľavneného ubytovania, či hľadaní práce. Funkcie sprístupnil vo viac než dvadsiatich európskych krajinách vrátane Slovenska. “Aby sme pomohli rastúcemu počtu utečencov v regióne, po novom dávame miestnym hotelom a firmám možnosť vo vyhľadávaní a v Mapách informovať o tom, že týmto ľuďom poskytujú pomoc. Majitelia hotelov môžu vo svojom firemnom profile uviesť, že ponúkajú ubytovanie zadarmo alebo so zľavou,” píše Google na svojom blogu.

Firmy budú môcť do svojho firemného profilu takisto doplniť informáciu o tom, že ponúkajú napríklad bezplatný tovar, služby, dopravu alebo prácu pre utečencov. Takisto môžu zverejniť dopyt po pomoci dobrovoľníkov. “Viac informácií o poskytovanej pomoci je možné do firemného profilu vložiť aj formou príspevku. Akonáhle tieto informácie v nasledujúcich týždňoch zhromaždíme, umožníme ľuďom tieto miesta čo najrýchlejšie vo vyhľadávaní a v Mapách nájsť,” upresňuje spoločnosť.

Google tiež apeluje, aby firmy zvážili využitie automatického prekladača, ktorý príspevky o poskytovanej pomoci preloží do ukrajinčiny. Pomocou neho je takisto možné komunikovať s utečencami, keďže prekladač dokáže správy navzájom prekladať v reálnom čase. V Mapách Google takisto ponúka detaily o asistenčných centrách pre utečencov. V Poľsku, Česku, Slovensku, Rumunsku a Maďarsku ich je už viac než sto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Mapy Google #utečenecká kríza #vojna na Ukrajine #vyhľadváč