Ukrajinská armáda využíva umelú inteligenciu na identifikáciu zabitých ruských vojakov

Ukrajinská armáda pomocou technológie na rozpoznávanie tvárí identifikuje zabitých ruských vojakov. Informácie o ich úmrtí následne sprostredkúva rodinám.

03.04.2022 08:00
facial recognition, rozpoznávanie tvárí, AI,... Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Umelú inteligenciu využívate aj bez toho, aby ste o tom vedeli. Ak vlastníte najnovší smartfón, pomocou umelej inteligencie ho dokážete odomknúť bez toho, aby ste na obrazovke museli zadávať kód či heslo. Smartfóny sa spoliehajú na pokročilú technológiu rozpoznávania tváre, ktorá je mimoriadne spoľahlivá. Spomeňte si na to, keď budete najbližšie odomykať svoj iPhone len krátkym pohľadom do kamery.

Vďaka rozsiahlej databáze biometrie, ktorou disponuje polícia a bezpečnostné zložky, je dnes možné identifikovať ľudí jednoduchým zosnímaním ich tváre. Tento bezpečnostný prvok sa využíva napríklad pri hromadných podujatiach alebo na frekventovaných miestach, kde môže dôjsť k výtržnostiam. Identifikovanie páchateľa je potom veľmi jednoduché. Stačí porovnať jeho tvár s databázou polície, ktorá uchováva biometrické dáta (vrátane fotografií) každého jedného občana, ktorému bol vydaný občiansky preukaz.

Tváre zabitých vojakov porovnáva s fotkami na sociálnych sieťach

Ukrajinská armáda v posledných týždňoch zašla ešte ďalej a technológiu rozpoznávania tváre využíva na identifikovanie zabitých ruských vojakov. Po tom, čo zistí ich identitu, o úmrtí informuje pozostalých. Armáda v spolupráci s ministerstvom pre digitálnu transformáciu využíva technológiu spoločnosti Clearview AI. “Ako prejav láskavosti k matkám zabitých vojakov, šírime tieto informácie prostredníctvom sociálnych médií, aby sme aspoň takto rodinám oznámili, že prišli o svojich synov a mohli si prevziať ich telá,” uviedol minister Michailo Fedorov pre agentúru Reuters.

Pri rozpoznaní identity firma prehľadáva miliardy fotografií na sociálnych sieťach a porovnáva ich s nahratými fotkami zabitých vojakov. Podľa odborníkov týmto nie je porušované súkromie, keďže zosnulý nemajú nárok na ochranu súkromia. To platí aj pri prehľadávaní ich zariadení aj bez súdneho rozhodnutia.

Americká spoločnosť Clearview AI spolupracuje s ukrajinskou armádou bez nároku na odmenu a nástroj na identifikovanie ľudí jej ponúkla zadarmo. Vo svete je pritom známa porušovaním európskych smerníc na ochranu súkromia obyvateľov členských štátov. Len vo februári udelilo Taliansko firme pokutu vo výške 20 miliónov dolárov, za narušenie súkromia jeho obyvateľov a prikázalo jej odstrániť všetky archivované dáta týkajúce sa talianskych občanov. Podobnú žiadosť v minulosti spoločnosti adresovala aj Veľká Británia, Francúzsko a Spojené štáty.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #biometria #vojna na Ukrajine