Nový mobil za mesačné predplatné? Apple údajne pripravuje veľkú novinku

Namiesto kupovania iPhonu za plnú sumu by zákazníci mohli platiť len mesačné predplatné za "prenájom". Po dvoch rokoch by im Apple mobil vymenil.

04.04.2022 08:00
Apple, iPhone 12, iPhone 12 mini Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Autá kupované na lízing nie sú žiadnou novinkou. Za mesačný poplatok si môže zákazník prenajať vozidlo bez toho, aby ho vlastnil a staral sa o jeho údržbu či platenie poistiek. Podobný bezstarostný prenájom už prenikol aj do sféry spotrebnej elektroniky. Niektorí predajcovia ponúkajú nielen zariadenia na splátky, ale za mesačný poplatok ich zákazníkovi aj prenajmú. Po dvoch rokoch mu následne zariadenie vymenia za novší model. Apple údajne pripravuje veľkú novinku, ktorá bude fungovať na podobnom princípe. Zákazníkom by firma už smartfóny nielen predávala, ale aj prenajímala.

Podľa agentúry Bloomberg Apple pracuje na koncepte predplatného, pri ktorom by zákazník platil mesačný poplatok a získal by zaň najnovšie zariadenie. Takáto služba by firme priniesla množstvo výhod počnúc lojálnejšími zákazníkmi až po stabilnejšie výnosy, čomu by sa zas potešili akcionári. Apple by dokázal primať zákazníkov, aby každý rok používali najnovšie zariadenia, aj keď by si ich inak sami tak často nekupovali.

“V súčasnosti ľudia vymieňajú svoje smartfóny v priemere raz za tri roky. V minulosti to pritom boli len dva roky,” píše vo svojej správe agentúra. Ak by firma zákazníkom ponúkala nový iPhone v hodnote 1200 eur každé dva roky výmenou za 50 eurový mesačný poplatok, získala by tak jeden rok navyše počas, ktorého by zákazníci do kúpy nového iPhonu inak neinvestovali. V podstate by zákazníci za šesť rokov zaplatili za tri mobily namiesto dvoch.

Apple si navyše môže pripísať na svoje konto ešte väčší zisk. Keďže zákazníci by neboli vlastníkmi zariadení, po dvoch rokoch by ich firme vrátili a tá by ich mohla zrepasovať a opätovne predať. Jedno zariadenie by teda dokázala predať hneď dvakrát.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #predplatné