Slovensko má údajne štvrtý najpomalší internet, tvrdí štúdia

Podľa štúdie spoločnosti U Switch má Slovensko štvrtý najpomalší širokopásmový internet spomedzi 37 sledovaných krajín. Najrýchlejšie pripojenie majú prekvapivo k dispozícii obyvatelia Čile, Dánska a Spojených štátov.

10.04.2022 08:00
internet, dsl, kábel, sieť, tcp ip, operátor,... Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Obyvatelia juhoamerického Čile môžu stiahnuť film s veľkosťou 1500 megabajtov v priemere za jednu minútu a tri sekundy. Podľa najnovšej analýzy spoločnosti U Switch má práve Čile najrýchlejší širokopásmový internet na svete s priemernou rýchlosťou 189,36 Megabitov za sekundu (skr. Mbit/s). Druhý najrýchlejší internet majú k dispozícii obyvatelia Dánska, ktorí film s rovnakou veľkosťou stiahnu v priemere za jednu minútu a 13 sekúnd. O desať sekúnd pomalší širokopásmový internet môžu využívať Američania. Do prvej päťky krajín s najrýchlejšou internetovou prípojkou sa dostalo aj Španielsko a Nový Zéland.

Pomalý, ale aspoň lacný

Naopak, na opačnom konci sa ocitlo Slovensko, ktoré obsadilo 34. miesto spomedzi 37 sledovaných krajín. Priemerná rýchlosť širokopásmového pripojenia má podľa U Switch dosahovať “len” 47,34 Mbit/s. Film vo vyššom rozlíšení si Slováci dokážu stiahnuť za 4 minúty a 13 sekúnd. Oveľa lepšie na tom nie sú ani Česi, ktorých internet je rýchlejší len o 0,3 Mbit/s. Na úplnom chvoste sa ocitlo Turecko s rýchlosťou 26,34 Mbit/s a Grécko s 33,41 Mbit/s. Lepšie je na tom Slovensko v porovnaní s cenovou dostupnosťou internetu, ktorú analytici dali do pomeru s priemernou mesačnou mzdou (1196 eur). Za pripojenie na internet Slováci platia v priemere 17,7 eura a spomedzi 38 krajín tak obsadili 20 miesto. Slovensko predbehlo aj Českú republiku, kde je internet drahší o necelých 5 eur. V porovnaní s priemernou mzdou je internet najdostupnejší v Izraeli (22,56 eura), Lotyšsku (12,24 eura) a Francúzsku (29,49 eura).

Zverejnené štatistiky sa ale môžu líšiť od iných výsledkov, ktoré pravidelne publikujú analytické spoločnosti. Napríklad podľa minuloročných štatistík serveru SpeedTestNet.io na tom Čile nie je ani zďaleka tak dobre a patrí mu až 15. miesto v tabuľke. Najrýchlejší internet má mať Singapur (245,5 Mbit/s), Južná Kórea (241,58 Mbit/s) a Hongkong (240 Mbit/s). Domáci pevný internet na Slovensku má podľa SpeedTestNet.io priemernú rýchlosť až 101.28 Mbit/s, teda o 16 Mbit/s viac ako v susednom Česku.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #Čile #broadband #pripojenie na internet #širokopásmové pripojenie