Severokórejskí hackeri majú na svedomí unikátny lup. Ukradli pol miliardy eur v kryptomenách

Štátom podporovaným hackerom zo skupiny Lazarus sa v online hre Axie Infinity podarilo ukradnúť kryptomeny v hodnote 615 miliónov dolárov.

19.04.2022 10:00
Hacker Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Ak je niekto na pochybách, ako môže severokórejský režim dlhodobo fungovať bez medzinárodnej finančnej pomoci a bez množstva obchodných partnerov, jednou z odpovedí je štátom podporovaná kyberkriminalita. Vďaka hackerom dokáže štátna mašinéria získať ročne miliardy dolárov pre svoje fungovanie. Ukážkou je najnovšia lúpež kryptomien v celkovom objeme 615 miliónov dolárov, ktorú majú mať na svedomí práve severokórejskí hackeri. Takáto lúpež kryptomien je najväčšou svojho druhu v histórii.

Hackerom sa podarilo odcudziť kryptomeny vďaka podvodom v online hre Axie Infinity. V nej môžu hráči kryptomeny buď vyhrať alebo získať predajom svojich avatarov. Hackeri zo skupiny Lazarus majú byť podľa americkej FBI pod kontrolou severokórejskej tajnej služby. Skupina Lazarus sa preslávila aj v roku 2014, keď sa jej podarilo získať kontrolu nad viacerými servermi filmového štúdia Sony Pictures a zverejniť utajované dokumenty. Hackeri od štúdia požadovali, aby nepublikovalo komédiu The Interview, ktorá mala zosmiešňovať severokórejského lídra Kim Čong-una.

Hackerom zo Severnej Kórey sa len v uplynulom roku podarilo na internete odcudziť digitálne aktíva v objeme zhruba 400 miliónov dolárov. Podľa správy americkej armády z roku 2020 bolo súčasťou severokórejského kybernetického podsvetia viac ako 6-tisíc hackerov (vrátane krajín ako Bielorusko, Čína, India, Malajzia a Rusko), ktorých zastrešuje takzvaný Úrad 121.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #Severná Kórea #bitcoin #kryptomeny