Netflix stráca predplatiteľov. Plánuje obmedziť zdieľanie účtov

Netflix stratil státisíce predplatiteľov. Stalo sa tak vôbec po prvýkrát za desať rokov. Stále má však solídnu užívateľskú základňu s viac ako 220 miliónmi predplatiteľov.

20.04.2022 09:42
Netflix, Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Vojna na Ukrajine a zvyšovanie cien na viacerých trhoch. To sú hlavné dôvody, prečo Netflix po prvýkrát za desať rokov oznámil výrazný pokles počtu predplatiteľov. Spoločnosť priznala, že za prvé tri mesiace tohto roka stratila dovedna až 200-tisíc predplatiteľov. Zároveň investorov varovala, že tieto čísla nie sú konečné a budú ďalej rásť.

V dôsledku zvýšenia cien služba stratila v Spojených štátoch a Kanade až 600-tisíc predplatiteľov. Ďalších 700-tisíc stratila pri proteste proti ruskej agresii na Ukrajine, keď Rusom výrazne obmedzila možnosti prístupu k službe. Ani nárast počtu predplatiteľov tieto straty vyrovnať nedokázal. Investori majú v najbližších troch mesiacoch očakávať, že sa predplatiteľská základňa prepadne o ďalšie dva milióny.

Netflix naznačil, že plánuje zatlačiť aj na samotných predplatiteľov, ktorým obmedzí možnosti zdieľania účtov. Týmto krokom chce motivovať ľudí, aby si vytvorili samostatné účty a platili štandardné predplatné. Prepad predplatiteľskej základne ale neznamená aj prepad príjmov. Službe sa darilo paradoxne lepšie než v prvom štvrťroku minulého roka. Jej príjmy narástli o 9,8 percenta na viac ako 7,8 miliardy dolárov. Zisk však klesol o 6 percent, na 1,6 miliardy dolárov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #predplatné #streamovacia služba