Elon Musk kupuje Twitter a sľubuje veľké zmeny. Čo prinesú?

Elon Musk prevezme Twitter. Zaplatí zaň rekordných 44 miliárd dolárov. Sľubuje miesto, kde sa môže diskutovať o témach, ktoré ovplyvňujú budúcnosť ľudstva.

26.04.2022 09:54
Elon Musk Foto: ,
Elon Musk
debata (5)

“Twitter má obrovský potenciál, ktorý dokážem odomknúť,” uviedol pred týždňom Elon Musk po tom, čo sa začiatkom apríla stal najväčším individuálnym akcionárom sociálnej siete s 9,2-percentným podielom. Krátko na to oznámil, že ju chce kompletne prevziať a z verejne obchodovateľnej urobiť súkromnú spoločnosť. Jeho ambície sa pomaly začali napĺňať, keď rada riaditeľov v pondelok večer oznámila, že prijala ponuku na prevzatie firmy v hodnote 44 miliárd dolárov. Musk za jednu akciu Twitteru zaplatí 54,2 dolárov. Pritom len v polovici marca mali akcie sotva hodnotu 35 dolárov.

Prečo sa Musk rozhodol Twitter kúpiť? Jeho prvotným zámerom, s ktorým už medzičasom oboznámil verejnosť, výkonný výbor ako aj akcionárov bolo spraviť z Twitteru otvorenejšiu platformu, ktorá si bude zakladať na názorovej pluralite. Dosiahnuť to chce uvoľnením pomerne prísnych pravidiel týkajúcich sa zverejňovaného obsahu, ako aj odstránením falošných účtov. “Sloboda prejavu je základom fungujúcej demokracie a Twitter je virtuálnym miestom, kde sa diskutuje o témach, ktoré ovplyvňujú budúcnosť ľudstva,” uviedol Musk. Predseda predstavenstva Twitteru, Bret Taylor, na margo ponuky oznámil, že je najlepším možným východiskom pre akcionárov Twitteru.

Musk plánuje sociálnu sieť obohatiť o nové funkcie a viac ju otvoriť pre technologických nadšencov. Sprístupnením algoritmov v rámci otvoreného kódu (ang. open source) chce tiež prispieť k zvýšeniu dôvery a transparentnosti medzi používateľmi a vývojármi. Spolu s tým očakáva, že sa mu podarí poraziť spamových robotov a zjednodušiť overovanie identity legitímnych používateľov. Otázne je, či Musk po zmene stratégie opätovne umožní návrat Donalda Trumpa na Twitter, ktorý jeho účet pred viac než rokom zablokoval.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #sociálna sieť #akvizícia