Microsoft: Ruské hackerské útoky často sprevádzajú vojenské údery na Ukrajine

Najmenej šesť rôznych hackerských skupín napojených na Kremeľ vykonalo zhruba od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu cez 237 kybernetických operácií - vrátane útokov - proti ukrajinským cieľom, uviedla spoločnosť Microsoft.

28.04.2022 09:53
debata (6)

Americká softvérová firma tvrdí, že zaznamenala takmer 40 deštruktívnych útokov, ktoré mierili na stovky systémov. Podľa stanice CNN jej údaje odhaľujú širší rozsah údajných ruských kybernetických útokov počas invázie na Ukrajine, než bolo doteraz zdokumentované.

Ruskí hackeri takmer polovicu ničivých útokov viedli proti kritickej infraštruktúre, často súčasne s fyzickými útokmi, upozorňuje s odvolaním sa na správu spoločnosti agentúra AP. Zástupca šéfa ukrajinského úradu pre špeciálnu komunikáciu a informačnú ochranu Viktor Žora podľa nej v stredu novinárom povedal, že kybernetické útoky na telekomunikácie sa niekedy časovo zhodovali napríklad s delostreleckým ostreľovaním.

Twitter Čítajte aj Twitter zakáže reklamy, ktoré popierajú vedecké tvrdenia o klimatickej zmene

„Počas vojny ruské kybernetické útoky občas nielen zhoršovali funkcie cieľových organizácií, ale snažili sa tiež narušiť prístup občanov k spoľahlivým informáciám a kriticky dôležitým službám a otriasť dôverou vo vedenie krajiny,“ uvádza sa v správe firmy.

Viceprezident Microsoftu Tom Burt spomína napríklad kybernetický útok na ukrajinskú vysielaciu spoločnosť na začiatku marca, teda v rovnaký deň, keď Rusko podniklo raketový útok na televíznu vežu v ​​Kyjeve. Upozorňuje tiež na škodlivé e-maily, ktoré Ukrajinci začali dostávať v čase, keď ruské invázne sily obkľúčili Mariupol. E-mail krivo obviňoval ukrajinskú vládu, že obyvateľov krajiny „opustila“.

Buča / Masové hroby / Čítajte aj Obsah popierajúci ruské zverstvá v Buči je na Facebooku populárnejší ako pravda, tvrdí štúdia

Ruskí hackeri podľa Microsoftu zničili dáta v desiatkach organizácií na Ukrajine a spôsobili „chaotické informačné prostredie.“ Spoločnosť podľa AP ďalej uvádza, že nebola schopná vyhodnotiť širší strategický vplyv ruských kybernetických operácií. Burt však zároveň varoval, že ruské kybernetické útoky sa budú v priebehu konfliktu zrejme stupňovať.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Kremeľ #Ukrajina #hackerské útoky #vojna na Ukrajine