Čítačky kníh Kindle sa konečne naučia rozpoznať univerzálny formát e-kníh ePub

Amazonu trvalo 15 rokov, kým pochopil, že univerzálny formát elektronických kníh ePub nie je jeho nepriateľom. Firma bude po dlhých rokoch v čítačkách Kindle tento formát podporovať.

05.05.2022 08:00
Amazon Kindle Paperwhite 2021 Foto:
Čítačka Amazon Kindle Paperwhite 2021
debata

Ak vlastníte čítačku elektronických kníh Kindle, s niektorými jej špecifikami ste sa už určite stihli oboznámiť. Jednou z jej najtypickejších vlastností je podpora špecifického formátu mobi alebo azw, ktorým Amazon nahradil všeobecne zaužívaný formát ePub. Ten je podporovaný a preferovaný snáď všetkými konkurenčnými značkami, vydavateľstvami, kníhkupectvami a knižnicami. Majitelia Kindle nemali doteraz na výber – buď si museli priamo z online obchodu stiahnuť knihu v špeciálnom formáte (ak bol dostupný) alebo si knihu pomocou programov či online nástrojov prekonvertovať. Amazon po 15 rokoch pochopil, že tento boj s veternými mlynmi nemôže vyhrať a rozhodol sa, že formát ePub bude konečne podporovať.

Zatiaľ nevedno do akej miery Amazon formát ePub do čítačiek integruje. Objavili sa špekulácie o tom, že Kindle ho ani naďalej nebude natívne podporovať, ale Amazon majiteľom sprístupní nástroj, ktorý automaticky upraví formát elektronickej knihy a následne ju pošle do zariadenia. ePub je v súčasnosti najrozšírenejším formátom pre elektronické knihy a Kindle najpredávanejšou čítačkou, no napriek tomu sa medzi sebou nemajú v láske. Kindle je jedinou čítačkou, ktorá si s týmto formátom nevie rady.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #Kindle #elektronické knihy #čítačka elektronický kníh #ePub #mobi #AZW