Apple zmenil názor. iPhony vymenia Lightning za USB-C konektor

Trvalo to dlhé roky, no zdá sa, že Apple nakoniec prestane vzdorovať. Nové iPhony budú disponovať USB-C konektorom, ktorý nahradí desať rokov starý konektor Lightning.

23.05.2022 08:00
nabíjačka, micro USB, nabíjanie, mobil,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Apple dlhodobo vzdoroval akýmkoľvek nátlakom zo strany európskych inštitúcií, ktoré sa ho snažili primať, aby vo všetkých svojich zariadeniach vymenil nekompatibilné konektory Lightning za USB-C. Nepohla s ním ani hrozba drakonických pokút, a tak je Apple posledným výrobcom, ktorý vo svojich smartfónoch využíva vlastný, neuniverzálny, konektor. Zdá sa však, že ľady sa pohli a Apple si napokon predsa len adoptuje USB-C. Informuje o tom agentúra Bloomberg, podľa ktorej už firma testuje nové modely iPhonov s vymeneným konektorom. Neznamená to však, že iPhone 14, ktorý Apple predstaví v septembri alebo októbri sa USB-C dočká. Prechod môže byť o čosi dlhší, no už je aspoň na stole.

Len druhá výmena konektoru v histórii firmy

Aj keď tento prechod môže znieť logicky a mnohí ho privítajú, spájajú sa s ním aj oprávnené obavy. Čo so starým príslušenstvom, ktoré využívalo konektor Lightning? Podľa Bloombergu Apple pracuje aj na vývoji adaptéru, ktorý by umožnil využívať staršie príslušenstvo. “Prechodom na USB-C by Apple zefektívnil a zjednodušil výber nabíjačiek používaných naprieč všetkými zariadeniami. Väčšina iPadov a počítačov Mac sa už spolieha na USB-C. To znamená, že zákazníci sa nemôžu spoliehať len na jedinú nabíjačku pre iPhony, iPady a Macy. Bezdrôtové nabíjačky pre iPhone a hodinky Apple Watch pritom už takisto používajú USB-C konektor pre pripojenie k napájaciemu adaptéru,” píše agentúra.

Konektor USB-C je o čosi väčší než Lightning. Avšak ponúka vyššie prenosové rýchlosti a rýchlejšie nabíjanie. Vo výsledku má tiež jednu obrovskú výhodu – kompatibilné nabíjačky. Majitelia zariadení si tak už nemusia kupovať originálne nabíjačky priamo od výrobcu, ale môžu využiť aj iné nabíjačky. To bol zároveň jeden z hlavných dôvodov, prečo sa Apple do výmeny konektoru príliš nechcelo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #nabíjačka #konektor #nabíjanie #Lightning #USB-C