Nie Spojené štáty, ale Rusko je najväčším terčom hackerských útokov na svete

V počte takzvaných ransomvérových útokov sa Rusko stalo najväčším terčom na svete. Po invázii na Ukrajinu si krajina pohnevala mnohých hackerov, ktorí volajú po pomste.

05.06.2022 08:00
hackeri Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Je to veľký paradox. Rusko ako krajina s jednou z najväčších armád hackerov na svete je momentálne najväčším terčom hackerských útokov za pomoci ransomvéru. Terčom sa stalo kvôli invázii na Ukrajinu, ktorá nahnevala mnohé významné hackerské skupiny. Tie sa otočili proti Rusku a začali na mnohé štátne inštitúcie hromadne útočiť. Podľa spoločnosti Eset pred inváziou na Ukrajinu zvyčajne ransomvérové útoky Rusko a postsovietske štáty obchádzali. “Mohlo to byť z dôvodu, že útočníci sídlili práve v týchto krajinách. V prvých 4 mesiacoch tohto roka sme však v Rusku zaznamenali najväčší počet ransomvérových detekcií.”

Pri ransomvérovom útoku hackeri primárne nekradnú dáta, ale sa ich naopak snažia zašifrovať. Za dešifrovací kľúč následne od svojich obetí pýtajú častokrát absurdne vysoké výkupné. Ak obeť do stanoveného času nezaplatí, s najväčšou pravdepodobnosťou o svoje dáta nenávratne príde, pretože útočníci dešifrovací kľúč vymažú. Ani pri zaplatení výkupného však obeť nemá istotu, že sa ku kľúču dostane.

Výskumníci v Esete zaznamenali viacero typov ransomvérových útokov. Špecifickým boli však typy ransomvéru, ktorý uzamykal obrazovku s odkazom “Sláva Ukrajine!”. “Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pribudli amatérske ransomvéry a wipery. Ich autori často vyjadrujú podporu jednej zo strán konfliktu a takéto útoky realizujú ako osobnú pomstu,” dodal Eset.

Mimo Ruska sa napríklad začali množiť fišingové kampane, v ktorých sa podvodníci snažia od svojich obetí vylákať osobné údaje alebo peniaze prostredníctvom falošných stránok a odkazov. Po invázii na Ukrajinu sa v Európe a západnom svete začali objavovať stovky falošných zbierok, cez ktoré sa snažili podvodníci zneužiť solidaritu ľudí ochotných poslať finančné dary na Ukrajinu. Pribudlo aj množstvo spamu a objavovať sa začal aj neslávne známy malvér, ktorý sa šíri cez spamové e-maily.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Spojené štáty #hacker #malvér #hackerské útoky