Test: Vyskúšali sme externé disky pre hráčov aj bežnú zálohu dát

Vyskúšali sme dvojicu externých diskov od Western Digital, ktoré majú čo ponúknuť hráčom aj bežným užívateľom.

07.06.2022 08:00
Western Digital, WD Black, D30, externý disk, SSD Foto:
Externý disk Western Digital Black D30.
debata

Možno si spomeniete na časy, kedy externé disky boli veľké, ťažké a najmä náchylné na nešetrné zaobchádzanie. Táto doba je však našťastie už dávno preč. Pevné disky s kapacitou v rádoch stoviek gigabajtov či jednotiek terabajtov postupne vytláčajú na okraj externé SSD disky. Tie už nie sú ani zďaleka tak nedostupné ako kedysi, keď ich ceny začínali na stovkách eur s kapacitou, ktorá bola na smiech. Dnes si je už možné za menej než sto eur kúpiť odolný a najmä extrémne rýchly SSD disk s kapacitou 500 gigabajtov až 1 terabajt. Nám sa do rúk dostali dva modely externých diskov od spoločnosti Western Digital. Kým prvý z nich je určený najmä náročnejším hráčom, druhý vyhovie používateľom, ktorí hľadajú lacnejší spôsob ako rozšíriť kapacitu svojho úložiska v notebooku či tablete.

Kompaktný, lacný a rýchlejší, než deklaruje výrobca

Je priam až neuveriteľné, ako veľmi kompaktné môžu byť externé disky či USB kľúče, ktoré v sebe ukrývajú stovky gigabajtov dát. Disk My Passport má rozmery len o čosi väčšie než dve zápalkové škatuľky, no je o polovicu tenší a má hmotnosť len 90 gramov. Je tak ľahký a kompaktný, že si ho v batohu či vrecku ani nevšimnete. Výrobca ho v súčasnosti ponúka v štyroch variantoch s 500 GB, 1, 2 a 4-terabajtovou kapacitou. Dáta prenáša cez rozhranie USB 3.0, no na rozdiel od modelu Elements SE so starším typom konektoru micro B disponuje univerzálnejším USB-C konektorom. Už na prvý pohľad nás tiež zamrzela absencia indikačných LED diód. Niekto by ale mohol namietať, že v dnešnej dobe už nie sú potrebné.

Externý SSD disk Western Digital My Passport. Foto: Tomáš Švec
Western Digital, My Passport, SSD disk Externý SSD disk Western Digital My Passport.

Na druhej strane, ak by sme mali niečo na disku vyzdvihnúť, tak okrem hmotnosti a kompaktných rozmerov by to určite boli aj rýchlosti čítania a zápisu dát. Výrobcom deklarované hodnoty 1050 MB/s pri čítaní a 1000 MB/s pri zápise sa nám podarilo bez problémov dosiahnuť. Inak tomu bolo pri zápise objemnejších a fragmentovaných dát, ktoré rýchlosť okresali zhruba na tretinu až polovicu. Disk sa hodí tak na ukladanie hier ako aj multimédií vo vysokom 4K rozlíšení. Western Digital takisto pribalil aj hardvérové šifrovanie dát silným 256-bitovým AES algoritmom ako aj softvér na automatickú zálohu dát.

Western Digital My Passport SSD – cena: 135 eur (1000 GB)

Hodnotenie: 9.5/10

Pozitíva

  • kompaktné rozmery
  • priaznivejšia cena
  • vysoké prenosové rýchlosti
  • USB-C konektor
  • Doplnkový softvér

Negatíva

  • Chýbajúca LED dióda
  • Pomalší prenos pri frakventovaných dátach

Robustný disk pre hráčov

Rýchlosťami sa síce nepribližuje k vlajkovej lodi medzi externými SSD diskami Western Digital, WD Black P50, no stále má čo ponúknuť. Disk WD Black D30 má skoro dvakrát tak hrubé kovové šasi, ktoré dotvára dojem robustného výkonného úložiska, ktoré potrebuje prinajmenšom pasívne chladenie (aj keď v skutočnosti ho nepotrebuje). V balení sa takisto nachádza praktický stojan, ktorý umožní umiestniť disk vertikálne veľa počítača alebo notebooku. Pochváliť sa môže aj prenosovými rýchlosťami do 10 Gbit/s, respektíve 900 MB/s. To sú zhruba polovičné prenosové rýchlosti v porovnaní s o rok starším diskom Black P50. Polovičná je však aj jeho cena, ktorá indikuje, že výrobca predsa len musel urobiť zopár kompromisov.

Externý disk Western Digital Black D30. Foto: Tomáš Švec
Western Digital, WD, Black D30 Externý disk Western Digital Black D30.

Kým najnáročnejší hráči by mali svoj zrak obrátiť skôr na drahší model P50, bežných hráčov dvojnásobné prenosové rýchlosti až tak trápiť nemusia. Na bežné hranie a ukladanie veľkých súborov je disk viac než ideálny. Pri našom testovaní sa nám podarilo dosiahnuť rýchlosť zápisu na úrovni zhruba 850 MB/s a rýchlosť čítania 923 MB/s. Aj v tomto prípade platí, že výrobca bol pri špecifikáciách skromnejší. Pri presúvaní objemovo väčších dát (10 a viac gigabajtov) či veľkého množstva súborov sa ale prenosové rýchlosti môžu výraznejšie spomaliť a “spadnúť” až na desatinu očakávaných hodnôt.

Ak by nešlo o disk určený pre hráčov a majiteľov herných konzol, určite by sme privítali aj doplnkový softvér na zabezpečenie dát, ktorý by ale inak patril medzi nepotrebný softvérový balast. Pri hernom disku je ale akýkoľvek softvér, ktorý by manipuloval s dátami, kontraproduktívny. Herné konzoly, ktoré externé úložisko využívajú na ukladanie herných dát by k nim za takýchto okolností nevedeli pristupovať.

Western Digital Black D30 – cena: od 180 eur (1000 GB)

Hodnotenie: 8.5/10

Pozitíva

  • Vhodný pre herné konzoly
  • Vyhotovenie a pribalený stojan

Negatíva

  • Nižšie rýchlosti než prémiovejšie modely
  • Vyššia cena

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Western Digital #externý disk #SSD