EÚ zatlačila na výrobcov. Smartfóny budú mať povinne univerzálny konektor

Všetky nové smartfóny predávané v krajinách Európskej únie budú musieť o dva roky povinne používať USB-C konektor.

08.06.2022 18:15
nabíjanie, nabíjačka, mobil, charger, Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Očakávania sa naplnili. Európsky parlament spolu s Radou EÚ schválil návrh, podľa ktorého budú musieť všetky nové smartfóny a niektoré ďalšie druhy spotrebnej elektroniky povinne používať USB-C konektor. Ten má nahradiť nekompatibilné a neuniverzálne konektory, ktorými disponujú napríklad smartfóny Apple. V súčasnosti sa už len očakáva schválenie návrhu, ktoré by však malo prebehnúť bez väčších komplikácií v druhej polovici leta.

Univerzálne nabíjačky pre zrýchlené nabíjanie

Výrobcovia mobilných zariadení budú musieť do jesene 2024 povinne presedlať na univerzálny konektor USB-C. Regulácia sa týka mobilných telefónov, tabletov a fotoaparátov a jej cieľom je minimalizovať množstvo elektronického odpadu, ktorý vzniká pri výrobe a distribúcii špecifických káblov a nabíjačiek. “S prijatím novej regulácie už spotrebitelia nebudú potrebovať rôzne nabíjačky a káble u každého novozakúpeného zariadenia. Používať budú môcť jednu nabíjačku na všetku malú a stredne veľkú elektroniku. Mobilné telefóny, tablety, elektronické čítačky, slúchadlá, digitálne foťáky, headsety, prenosné herné konzoly a prenosné reproduktory, ktoré sa nabíjajú pomocou kábla, budú musieť byť vybavené USB-C konektorom bez ohľadu na ich výrobcu. Notebooky sa budú musieť novej smernici takisto prispôsobiť do 40 mesiacov od jej vstupu do platnosti,” uviedol vo svojom oficiálnom vyhlásení Európsky parlament.

V balení nabíjačkou alebo bez nej?

Zaujímavosťou je, že smernica upravuje aj nabíjacie rýchlosti tak, aby sa zariadenia, ktoré podporujú zrýchlené nabíjanie mohli nabíjať rovnakou rýchlosťou s ktoroukoľvek kompatibilnou nabíjačkou. To znamená, že ak váš mobil bude disponovať zrýchleným nabíjaním, nabíjať ho budete môcť ktoroukoľvek nabíjačkou na zrýchlené nabíjanie. Nabiť by sa mal rovnako rýchlo bez ohľadu na to, kto rýchlonabíjačku vyrobil. “Spotrebitelia budú mať k dispozícií presné informácie o nabíjacích špecifikáciách nových výrobkov, vďaka čomu jednoducho zistia, či sú kompatibilné s ich staršími nabíjačkami,” dodal Európsky parlament. Pred nákupom si budú môcť zákazníci takisto vybrať, či si chcú nové zariadenie kúpiť s alebo bez nabíjačky.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Apple #smartfón #EP #Európsky parlament #Lightning #Rada EÚ #nabíjací konektor