Hodinky Apple Watch budú monitorovať príznaky Parkinsonovej choroby

Americký kontrolný úrad FDA schválil aplikáciu StrivePD pre hodinky Apple Watch, ktorá dokáže identifikovať príznaky a rozvoj príznakov Parkinsonovej choroby.

21.06.2022 08:08
Apple Watch, WatchOS 7, operačný systém, hodinky Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Hodinky Apple Watch síce stále nedokážu zmerať krvný tlak, no sú vybavené množstvom iných užitočných funkcií. Viacerým z nich sa dostalo aj pocty amerického Úradu pre kontrolu liečiv FDA, ktorý je najvyššou autoritou pri schvaľovaní liekov a diagnostických zdravotníckych zariadení. Ak FDA niektorú funkciu schváli, zväčša to znamená, že jej funkčnosť bola potvrdená nielen výskumami ale aj v praxi. Tentorkát FDA schválila aplikáciu StrivePD na monitorovanie Parkinsonovej choroby.

Viac personalizovaných dát pre lekárov

Aplikácia už nie je len agregátorom množstva zdravotných dát, ale lekárom dokáže poskytnúť aj personalizované dáta o pacientoch, ktoré môžu pomôcť pri nastavení terapeutických postupov a liečby pacientov s Parkinsonovou chorobou. Pri tejto chronickej chorobe majú pacienti problém s koordináciou pohybu a jemnej motoriky, ktoré sa môžu časom výrazne zhoršovať. Základnými príznakmi ochorenia sú trasenie rúk, stuhnutosť svalov a spomalené pohyby. Týmto ochorením v súčasnosti trpí viac ako 10 miliónov ľudí po celom svete, zväčša v seniorskom veku.

Napriek tomu, že aplikácia StivePD už v minulosti zbierala niektoré všeobecné dáta o pacientoch, až do týchto dní nemala povolenie na zber a použitie individuálnych dát na monitorovanie progresu Parkinsonovej choroby a ich ďalšie sprostredkovanie lekárom. Vďaka schváleniu FDA môžu lekári dáta z hodiniek a aplikácie využívať na posúdenie stavu pacienta a na úpravu liečby.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Parkinsonova choroba #FDA #StrivePD